Michael Kohlhaas
Een jaar na Jagten krijgt Mads Mikkelsen opnieuw een hoop onrecht te verduren, maar dit keer slaat hij wél terug.
play

5,8 details

  • 122 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Frankrijk
  • Duitsland
122 Min Frankrijk

In het zestiende eeuwse Cévennes woont een paardenhandelaar, met de naam Michael Kohlhaas, een gelukkig leven met zijn gezin. Maar als een heer hem onrechtvaardig behandeld, zet hij een leger op en zet hij het land in vuur, om zijn rechten te herstellen.

Regie
Arnaud des Pallières
Cast
Mads Mikkelsen, Bruno Ganz, Sergi López, Amira Casar, Denis Lavant, David Kross, Swann Arlaud, Mélusine Mayance, David Bennent, Roxane Duran, Delphine Chuillot, Jacques Nolot, Paul Bartel, Christian Chaussex, Nicolas Capelle.
Release
14.08.2013
Release NL
03.10.2013
Release DVD
14.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Arnaud des Pallières | Cast: Mads Mikkelsen (Michael Kohlhaas), Mélusine Mayance (Lisbeth), Delphine Chuillot (Judith), David Kross (Preacher), Bruno Ganz (Governor) e.a.| Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2013

Mads Mikkelsen kan inmiddels wel tot de internationale sterren worden gerekend. Na een succesvolle carrière in zijn thuisland wist de Deen zich als Bondschurk in Casino Royale goed in de kijker te spelen en kreeg vervolgens vaste voet aan de grond in Hollywood met zijn titelrol in de serie Hannibal. Dat hij zijn thuisland nog niet geheel heeft verlaten, liet hij vorig jaar zien met zijn rollen in A Royal Affair en Jagten, waarvoor hij de nodige lof ontving. Voorts lijkt hij een vergelijkbaar traject te volgen als zijn halve landgenoot Viggo Mortensen door zich niet te laten hinderen door nationaliteit of taal. Vandaar dat we hem in Michael Kohlhaas voor het eerst in het Frans aan het werk kunnen zien.

Dat de titel van de film niet bepaald Frans klinkt, komt doordat deze afkomstig is van het Duitse boek waarop de film is gebaseerd. Dit boek uit 1811 (geïnspireerd op een waargebeurd verhaal van drie eeuwen eerder) vertelt over een paardenhandelaar die op een dag geconfronteerd wordt met de nieuwe tolheffing van de plaatselijke baron. Hij wordt pas doorgelaten wanneer hij twee van zijn paarden achterlaat als onderpand. Wanneer hij hiervoor later terugkomt, blijkt de knecht die hij had achtergelaten om de paarden te verzorgen zwaar te zijn mishandeld. Voor de paarden geldt praktisch hetzelfde, aangezien de baron ze zware fysieke arbeid heeft laten verrichten. Kohlhaas probeert via de officiële instanties gerechtigheid te krijgen, maar ziet uiteindelijk geen andere mogelijkheid dan het recht in eigen hand te nemen, wat leidt tot een groeiende rebellie.

videotrailers & clips