Foxcatcher (2014)

Ambition. Power. Control.

Bennett Miller geeft zijn acteurs weer volop gelegenheid om Oscarnominaties te vergaren, maar verzuimt de kijker een boeiende film voor te schotelen.
play

7,3 details

  • 134 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Sport
  • Verenigde Staten
134 Min Verenigde Staten

Mark Schultz (Tatum) is een worstelaar (die later Olympisch goud won) die uit de schaduw van zijn gevierde worstelende broer Dave (Ruffalo) en een leven van armoede weet te treden wanneer hij onder de hoede van excentrieke miljonair John du Pont (Carell) wordt genomen. Schultz wordt door du Pont overgehaald om op zijn landgoed te komen wonen en te trainen voor de Olympische Spelen van Seoul in 1988. Du Pont is wanhopig om aandacht te krijgen van zijn moeder en begint een atletisch team van wereldklasse te 'trainen'. Ondertussen breekt hij het zelfvertrouwen van Mark, waardoor laatstgenoemde in een diep dal terechtkomt.

Regie
Bennett Miller
Cast
Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carell, Sienna Miller, Vanessa Redgrave, Anthony Michael Hall, Brett Rice, Guy Boyd, Samara Lee, Lee Perkins, Jackson Frazer, Jane Mowder, David Bennett, Francis J. Murphy III, Robert Haramia.
Budget
$ 24.000.000
Opbrengst
$ 15.000.000
Release
19.05.2014
Release NL
19.02.2015
Release DVD
16.06.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Bennett Miller | Cast: Steve Carell (John du Pont), Channing Tatum (Mark Schultz), Mark Ruffalo (Dave Schultz), Sienna Miller (Nancy Schultz), Vanessa Redgrave (Jean du Pont), e.a.| Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2014

Met het verschijnen van Bennett Millers derde film Foxcatcher beginnen de rode draden binnen het oeuvre van de Amerikaanse regisseur redelijk zichtbaar te worden. Grof gesteld verfilmt hij waargebeurde verhalen waarin professionele prestaties worden overschaduwd door persoonlijke tragiek. Een andere verbindende factor is dat de mannelijke hoofdrolspelers in Millers films consequent worden genomineerd voor Oscars. Dat is vooral knap omdat hij vaak werkt met acteurs die niet gewend zijn aan dergelijke erkenning. Zo kwam Philip Seymour Hoffman tot zijn rol in Capote nooit eerder in aanmerking voor het gouden beeldje en bevond Jonah Hill zich door zijn optreden in Moneyball tot ieders verrassing op een lijstje met gerenommeerde namen als Kenneth Branagh en Christopher Plummer. Dankzij Foxcatcher staan komende zondag manusje-van-alles Mark Ruffalo en komedieacteur Steve Carell even in het zonnetje, al had die eer eigenlijk Channing Tatum moeten toekomen.

Foxcatcher is gesitueerd in de wereld van het worstelen. Niet de theatrale praktijken van de WWE, maar de klassieke sport die al sinds mensenheugenis wordt beoefend op de Olympische Spelen. Centraal staan de Amerikaanse broers Mark en Dave Schultz, die beiden in de jaren tachtig Olympisch goud hebben veroverd met hun worstelkunsten. Hoewel het met hun onderlinge band wel goed zit, heeft Mark moeite met het leven in de schaduw van zijn oudere broer. Dat drijft hem ertoe in te gaan op het aanbod van de excentrieke miljonair John du Pont om deel uit te maken van zijn worstelteam. Du Pont is echter een geval apart: opgegroeid in extreme rijkdom is deze wereldvreemde figuur gewend altijd zijn zin te krijgen en immer bereid mensen te betalen om dat te bewerkstelligen. In ruil voor zijn geld verwacht Du Pont echter een bijzonder verregaande loyaliteit.

alle artikelen (11)

Foxcatcher Nieuwsberichten

Laatste reacties

rebel1984

"...Zeer sterke en goede film! Het verhaal wordt langzaam en traag verteld maar paste en klopte helemaa......"

Tarkus

"...Puike vertolkingen, van de ganse cast. Maar vooral, een goed verhaal, waar gebeurd en prima gebrach......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Foxcatcher

acties