Locke

Locke (2013)

No turning back

Reviews (2)

Shifty777

Avatar

Visueel en qua (stem)acteerwerk vond ik de film erg sterk. Enkel het scenario en diens pay-off vond ik was magertjes. Dramatisch gezien zit het scenario goed in elkaar, maar met dit concept is het toch moeilijk de spanning vast te houden als alle spanning op dramatische gebeurtenissen gebaseerd is. Wellicht ben ik met de verkeerde instelling naar deze film gaan kijken, ik had meer een thriller als Buried verwacht, maar juist omdat het een thriller is werkt het concept van de beperkte locatie iets minder tegen.

Daarnaast vond ik toch ook wel de opbouw van het personage ontbreken. Als je hem leert kennen zit hij al in de ellende, zien we hem wel nog dieper zakken maar echte closure krijgen we niet, er is geen grand finale. Nou hoeft dat niet altijd, maar hier gaf het toch het idee dat je slechts een stukje van iemand ellende hebt mogen meemaken zonder te weten hoe het afloopt, zonder te weten of de conclusie van zijn ideaalbeeld voltrokken zou worden. Nou ben ik normaliter wel van de anticlimactische eindes, maar hier stond het mij een beetje tegen.

Nogmaals, verder een prima film, verfrissend dat zoiets nog wordt gemaakt ten opzichte van die vele rotzooi tegenwoordig. Maar kijk hem met de juiste instelling, verwacht niet zoals ik een thriller maar 'gewoon' een drama.

benjamin

Avatar

Het motto 'less is more' wordt in Locke wel heel sterk gebruikt: het enige wat er gebeurt als je het kort samenvat is dat een man in z'n auto rijdt en met mensen belt of gebeld wordt. En neen, ik overdrijf niet, dat is zowat de hele film die je te zien krijgt en sterker nog, less blijkt wederom echt 'more' te zijn want dit is een ijzersterke film.

Klein detail is natuurlijk dat de man die het spel moet draaien niet zomaar de eerste de beste is, maar Tom Hardy die een Oscarwaardige rol neerzet als de man die vanuit z'n auto alles in z'n leven onder controle moet zien te krijgen. Het is een weergaloze prestatie. Tijdens de opnames werd trouwens haast alles in één take opgenomen en werd Hardy gebeld door z'n tegenspelers (waaronder Olivia Colman en Andrew "Moriarty" Scott).

Ook een groot hulpmiddel is het met deze opzet wel heel belangrijke script van regisseur Steven Knight, dat je zonder veel moeite geboeid houdt tijdens de verschillende gesprekjes. Aanrader!!