Grand Piano (2013)

Play or Die

Elijah Wood speelt voor zijn leven in deze vlotte thriller die zijn inspiratie haalt uit het werk van Alfred Hitchcock.
play

5,3 details

  • 90 Min
  • Mystery
  • Thriller
  • Muziek
  • Spanje
  • Verenigde Staten
90 Min Spanje

Elijah Wood speelt een getalenteerde concertpianist wiens carrière vroegtijdig ten einde komt vanwege een verlammende plankenkoorts. Vlak voor zijn comeback, vijf jaar later, merkt hij dat iemand iets op zijn muziekblad heeft geschreven. "Als je één verkeerde noot raakt, zul je sterven", luidt de onheilspellende boodschap.

Alt titel
Blackmail
Regie
Eugenio Mira
Cast
John Cusack, Elijah Wood, Alex Winter, Dee Wallace, Kerry Bishé, Tamsin Egerton, Don McManus, Allen Leech, Jack Taylor, Jim Arnold, Rachel Arieff, Beth Trollan, Chris Bobrowski, Ricardo Alexander, Angie Arieu, Brendan Murphy, Harris Gordon, Amy Gwilliam.
Release
20.09.2013
Release NL
31.07.2014
Release DVD
02.12.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Eugenio Mira | Cast: Elijah Wood (Tom Selznick), John Cusack (Clem), Kerry Bishé (Emma Selznick), Tamsin Egerton (Ashley), Allen Leech (Wayne), Don McManus (Reisinger) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2013

Sommige regisseurs weten met een kenmerkende stijl zo definitief hun sporen achter te laten in de filmgeschiedenis, dat deze onlosmakelijk aan hun naam verbonden wordt. In het nalatenschap van wijlen grootmeester Alfred Hitchcock verschijnen vandaag de dag nog steeds vele thrillers in de bioscopen die als typisch ‘Hitchcockiaans’ bestempeld worden. Ook Blackmail (voorheen bekend als Grand Piano) lijkt sterk geïnspireerd te zijn door de meester van de suspense. Het grootste gedeelte van de film speelt zich af in een concertzaal, waar een toppianist het meest zenuwslopende concert van zijn leven geeft terwijl een onbekende bedreiger hem van een afstand onder schot houdt.

De gelijkenis met Hitchcock valt nog verder door te trekken met zijn bekende klassieker Vertigo. Net als diens protagonist heeft ook dit hoofdpersonage, gespeeld door een schichtige Elijah Wood, te kampen met een verlammende fobie die essentieel blijkt te zijn voor het plot. Tom Selznick is een begenadigd klassiek pianist, maar lijdt onder een hevige plankenkoorts wanneer hij speelt voor een publiek. Vijf jaar na een pijnlijke afgang tijdens de uitvoer van ‘La Cinquette’ - het onspeelbare stuk van zijn voormalige mentor - keert hij terug op het podium met het filharmonisch orkest. Wanneer hij zijn notenblad open slaat, prijkt daar opeens de boodschap: “Speel één verkeerde noot en je gaat eraan.” Alsof de druk nog niet hoog genoeg was.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Grand Piano Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Grand Piano

acties