Hartenstraat (2014)

Het regiedebuut van Sanne Vogel is nog niet helemaal trefzeker, maar laat zeker potentie zien in de regie.
play

5,7 details

  • 90 Min
  • Romantiek
  • Nederland
90 Min Nederland

Sinds de zeventiende eeuw verbinden negen straatjes de Amsterdamse grachten met elkaar. ‘s Avonds zijn de negen straatjes het domein van hipsters, en overdag is het een winkelbuurt. Iedereen kent elkaar: het is een mini-maatschappij geworden. In de Hartenstraat, het letterlijke hart van de negen straatjes, lijkt het minder gemoedelijk als Katje een high fashionzaak opent. Ze ergert zich aan buurmaan Daan en zijn traiteurzaakje, en hij kan op zijn beurt haar snobistische gedrag niet waarderen. Totdat de twee elkaar online tegenkomen.

Regie
Sanne Vogel
Cast
Hannah Hoekstra, Tygo Gernandt, Chico Kenzari, Manuel Broekman, Rifka Lodeizen, Benja Bruijning, Jan Kooijman, Kees Boot, Diederik Ebbinge, Frits Lambrechts, Liliana de Vries, Leo Alkemade, Nadia Koetje, Patrick Martens, Kitty Courbois, Anne-Marie Jung, Chakir Arraq, Pepijn Lanen, Channah Bakker, Mayday, Felice Bakker, Valentijn de Hingh, Tomas Aarden, Angelique Benjamins, Anne Lente Benjamins, Kris Berry, Dio.
Release
13.03.2014
Release NL
13.03.2014
Release DVD
09.09.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Sanne Vogel | Cast: Marwan Kenzari (Daan), Bracha van Doesburgh (Katje), Tygo Gernandt (Bas), Benja Bruijning (Thomas), Nadia Koetje (Saar), Susan Visser (Mirjam), Georgina Verbaan (Mara), Egbert Jan Weeber (Rein), Sieger Sloot (Jacob), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

De romantische komedie kan onmogelijk opnieuw uitgevonden worden. Elke titel die aan het canon van het genre wordt toegevoegd is een variatie op dezelfde thema’s. Dit is geenszins een doodzonde; de romkom moet het naast romantiek en gevatte humor nu eenmaal hebben van spitsvondige dialogen, een charmante setting en personages en aansprekende bijfiguren. Bij ons in de Lage Landen is het al niet veel anders. We zijn in zeer afzienbare tijd erg vaardig geworden in het in elkaar draaien van goede romkoms naar Amerikaans recept. Het zullen vooral de echte of import-Amsterdammers zijn die veel zullen herkennen in Hartenstraat. Voor iedereen die buiten Amsterdam woont of er nooit shopt: de Hartenstraat is één van de '9 Straatjes' naast de Jordaan, die bekend staan om de kleine, unieke winkeltjes. Ze hebben echter veel te verduren van de oprukkende eenheidsworst op winkelgebied.

Debuterend regisseur Sanne Vogel heeft het in ieder geval goed begrepen. De sympathieke actrice, in deze hoedanigheid alleen kort in een cameo te zien, probeert niet het wiel opnieuw uit te vinden. Haar kijk op de Hartenstraat is geen ingewikkeld of gekunsteld gedoe, wat ook tot uiting komt in haar rechtlijnige regie die ontdaan is van al te veel franje of interessantdoenerij die veel debutanten nog wel eens willen etaleren. Maar ook Hartenstraat ontkomt niet aan de vergelijkingsdrang die de mens en vooral de criticus nu eenmaal van nature heeft. Het gegeven van twee buren die elkaar stiekem het hof maken doet denken aan You've Got Mail, al is het vrouwelijke tortelduifje in de 9 Straatjes wel op de hoogte van de ware identiteit van haar oogappeltje. De snobistische modewinkelierster Katje weet namelijk dat ze stiekem zit te chatten met haar buurman, traiteur en vader Daan. En dit terwijl ze in de nadagen van een nog lopende relatie zit.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Hartenstraat Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Elizabethan

"...Intellectueel onverantwoord en saai. Dit soort films vind ik of zijn alleen leuk met breed talent Ca......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Hartenstraat

acties