6,0 details

  • 77 Min
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Western
  • Nederland
77 Min Nederland

Goos Guts woont in het saaiste dorp van de wereld. Maar dat staat snel te veranderen want op een dag ontmoet Goos in de tuin een levende mummie. Goos en zijn vader Klaas vinden het een goede oplossing om gewoon te doen alsof Dummie hun Egyptische neefje is, op een heel stoer avontuur. Dummie moet mee naar school, maar mag nooit zijn magische scarabee kwijtraken.

Regie
Pim van Hoeve
Cast
Ton Kas, Julian Ras, Jennifer Hoffman, Roeland Fernhout, Miryanna van Reeden, Mike Weerts, Yahya Gaier, Ian Bok, Nhung Dam, Noah de Nooij, Sophie Cohen, Bert Hana, Naomi Tarenskeen, Hassan Oumhamed.
Release
09.10.2014
Release NL
09.10.2014
Release DVD
10.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Pim van Hoeve | Cast: Julian Ras (Goos Guts), Yahya Gaier (Dummie), Roeland Fernhout (Klaas Guts), Ton Kas (Meester Krabbel), Jennifer Hoffman (Juffrouw Friek), e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

Niet iedereen zal er even blij mee zijn, maar de Nederlandse filmindustrie leunt voor een groot deel op producties die zich richten op de jongste bezoekers. Jeugdfilms zijn namelijk een veilige investering; relatief goedkoop, eenvoudig aan het buitenland te verkopen (nasynchroniseren is bij dit type film geen probleem) en omdat kinderen onder de tien zelden zonder hun ouders op pad gaan, telt elke bezoeker voor twee. Wanneer een Nederlands jeugdboek genoeg succes heeft, kun je er dan ook vergif op innemen dat er snel een verfilming van komt. Dus een reeks waarvan sinds 2009 jaarlijks een nieuw deel is uitgekomen die inmiddels wordt uitgebracht in acht landen? Verkocht! Het is echter afwachten of de filmversie van Dummie de Mummie het tot net zo’n langlopende reeks zal schoppen. Want hoewel vaardig gemaakt, is de film iets te onevenwichtig om echt te beklijven.

In deze verfilming van het eerste deel uit Tosca Mentens kinderboekenreeks wordt een gemummificeerde faraozoon op weg naar een Nederlands museum door de bliksem getroffen en zodoende weer tot leven gewekt. Gelukkig voor hem wordt hij opgevangen door de elfjarige Goos (min of meer een leeftijdgenoot, ook al is hij vierduizend later geboren), die hem de naam Dummie geeft. Zijn echte naam is namelijk nogal lang en kinderboeken en -films zijn nu eenmaal gebaat bij een rijmende of allitererende titel. Goos is nogal een buitenbeentje, dus de onverwachte komst van Dummie is voor hem een groot geluk: eindelijk heeft de introverte jongen een speelmaatje. Echter, wanneer Goos na een fijne zomervakantie weer naar school moet, wil de opnieuw tot leven gekomen mummie graag met hem mee. Goos en zijn vader bedenken daarom het plan Dummie te introduceren als hun Egyptische neefje, die vanwege ernstige brandwonden volledig in het verband zit.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Dummie de Mummie Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Dummie de Mummie

acties