Pride (2014)

Based on the inspirational true story.

Fijne feelgoodmovie over een homobeweging die in de jaren tachtig geld inzamelde voor de mijnwerkers.
play

7,7 details

  • 119 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Historisch
  • Biografie
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
119 Min Verenigd Koninkrijk

Het is 1984, Margaret Thatcher is aan de macht en de mijnwerkers staken. Tijdens de Gay Pride in Londen besluit een groep homoseksuele activisten geld in te zamelen voor de stakende mijnwerkers en hun families, maar de vakbond schaamt zich voor deze actie. De steunbetuigers trekken zich er niets van aan en vertrekken in een busje naar een mijnwerkersdorpje in Wales om hun donaties persoonlijk te overhandigen.

Regie
Matthew Warchus
Cast
George MacKay, Andrew Scott, Ben Schnetzer, Monica Dolan, Joseph Gilgun, Freddie Fox, Jim McManus, Jordan Metcalfe, Matthew Flynn, Roger Morlidge, Abram Rooney, Faye Marsay, Chris Overton, Lucy Timmons, Dean Ashton.
Opbrengst
$ 7.523.634
Release
12.09.2014
Release NL
16.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Matthew Warchus | Cast: George MacKay (Joe), Dominic West (Jonathan), Andrew Scott (Gethin), Bill Nighy (Cliff), Paddy Considine (Dai), Imelda Staunton (Hefina), e.a.| Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2014

Er is geen Brit die niet bekend is met de mijnwerkersstaking uit 1984 als protest tegen de aangekondigde sluiting van de mijnen. Mensen die de periode hebben meegemaakt, weten het nog goed en hebben dit doorverteld aan hun kinderen. Vandaar dat de dood van Thatcher afgelopen jaar nog steeds zoveel bitterheid los wist te maken. Deze periode ligt nog steeds gevoelig voor veel mensen en is nog lang niet vergeten. Maar een bijzonder voorval tijdens deze stakingen heeft geen enkele bekendheid gekregen, en dat vormt de achtergrond voor de film Pride.

Tijdens de stakingen hadden de mijnwerkers en hun gezinnen het moeilijk, omdat er geen inkomen meer was. Daarom werden er inzamelingsacties gehouden. De Londense ‘Lesbians and Gays Support the Miners' (LGSM) besluit ook geld op te halen, maar stuit op moeilijkheden als ze proberen het bedrag aan een vakbond te geven. Want geld aannemen van homo's kan niet. Ze vinden na een zoektocht echter een vakbond in Wales, waarvan de voorzitter ja zegt. De LGSM reist af naar het plaatsje, maar daar zijn veel bewoners niet blij mee. Ze hebben vooroordelen en ontvangen ze niet bepaald met open armen. Maar langzaamaan groeien de twee groepen naar elkaar toe. Joe, een van de LGSM-leden, legt ook een individuele weg af; hij komt er langzaam achter wat zijn plek in de wereld is.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Pride Nieuwsberichten

Laatste reacties

fakfilm

"...[quote=benjamin]Vreemd, ik hoor juist dat het acteerwerk prima zou zijn hier.[/quote] Jah ik ge......"

benjamin

"...[quote=fakfilm]Niet teveel letten op acteerwerk.e.d.......maar gewoon van het verhaal genieten.[/quo......"

fakfilm

"...Korte reacties hebben ze liever niet. Maar kan hier eigenlijk kort over zijn. Niet twijfelen gaan ki......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Pride

acties