Amerikaanse DVD release Pride zonder homoreferenties

Regisseur Warchas begrijpt de aanpassing DVD hoes van de filmhuishit.

Pride, over de bijzondere samenwerking van de homobeweging en de mijnwerkers gedurende de jaren tachtig in Groot-Brittannië, was een groot succes in de filmhuizen in Nederland en de rest van Europa en won de prijs voor beste film bij de British Independent Film Awards. Maar de DVD- hoes die in de VS is uitgebracht heeft elke homoreferentie geschrapt. Volgens regisseur Warchus een begrijpelijke keuze.

"Het veranderen van de hoes was een beetje onhandig en gek," vertelde hij aan BBC Radio 5. "Maar dit is een film waar mensen van allerlei politieke achtergronden en verschillende seksuele geaardheden van houden. Ik wil gewoon dat zoveel mensen de film gaan zien."

De synopsis op de hoes van de Amerikaanse DVD was veranderd van 'a London-based group of gay and lesbian activists' in 'a group of London-based activists'. Ook de banner die de hoofdpersonen op de filmposter vasthebben met de woorden gay en lesbian erop, is verwijderd. "Ik wil dat de film een mainstream publiek bereikt," voegde Warchus toe tijdens het interview. "Ik wil dat het mensen aan het denken zet. Ik denk dat iemand bij de pr in de VS de keuze heeft gemaakt met het oog op marketing. Zo haalden ze elke barrière weg om een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

In Nederland is Pride vanaf 21 januari 2015 te koop op DVD en Blu-ray met een 'gewone' hoes.

NieuwsFilm

meest populair