5,5 details

  • Drama
  • Nederland
Nederland

Julia voelt niets meer. Ze verlaat haar gezin om te ontkomen aan de sleur van alle dag. Ze wil leven, liefde, seks en weer kunnen voelen. Tijdens de zoektocht naar zichzelf komt ze erachter dat een geheim uit haar jeugd haar leven nog steeds bepaalt.

Regie
Ineke Houtman
Cast
Abbey Hoes, Isa Hoes, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Kees Boot, Edwin Jonker, Tom Jansen, Rik Mayall, Diana Dobbelman, Ellen Schoeters, Edwin Alofs, Rupinder Nagra, Pjotr van Antwerpen, Peter Brownbill.
Release
30.04.2015
Release NL
30.04.2015
Release DVD
25.08.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Ineke Houtman | Cast: Isa Hoes (Julia), Edwin Jonker (‘Romeo’), Abbey Hoes (Jonge Julia), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Jimmy), Kees Boot (Paul), Rik Mayall (Eddie), Diana Dobbelman (Julia’s Moeder), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2015

Het gezinsleven is voor velen een machine met een strakke planning die behoorlijk wat organisatievermogen vergt. Kroost dat van huis naar school en van school naar huis moet worden getaxied, tennisclub, hockeytraining, balletles, blokfluitles, vriendjes die komen spelen, verjaarspartijtjes en dan ook nog een echtgenoot die tevreden gehouden moet worden en een huwelijk dat geconsumeerd moet worden. De ongelukkige huisvrouw Julia uit Heleen van Royens De Ontsnapping is er kennelijk klaar mee, als we dat althans uit de vluchtige proloog kunnen opmaken. Ze werkt oxazepammetjes naar binnen alsof het Smarties zijn en is naarstig op zoek naar rust en een beter leven. Julia denkt dat het gras groener is in Portugal en pakt haar bolide naar het land waar ze – net als haar broer toen die nog leefde – goede herinneringen aan bewaart.

Er is iets merkwaardigs aan de hand met deze Van Royen-verfilming: de tweede helft is beduidend beter dan de rommelige en vluchtige eerste helft. Twijfelachtig is of daar een bewuste strategische keuze van regisseur Ineke Houtman aan ten grondslag lag. Moest de nadruk in de opening bewust op de leegheid van het bestaan liggen? En zo ja, waarom gaat dit dan eveneens gepaard met een zeer oppervlakkige regie en magere, lege dialogen? Julia geniet onder de Portugese zon van haar anonimiteit. Tegenover de nieuwe contacten die ze opdoet houdt ze vol dat ze een succesvol actrice is. Zonder al te veel moeite weet ze een riant appartement te scoren bij een belachelijk rijke Brit (de laatste rol van Rik Mayall). De Vlaamse buurvrouw doet er nog een schepje bovenop door te stellen dat alles in het leven draait om zon, gebruinde lijven, neptieten, feestjes, drank en seks. Julia laat het zich welgevallen en flikkert net op tijd (voor haar eigen bestwil en dat van het publiek dat zich er rot aan ergert) haar immer ratelende mobieltje in het chloor. Weg met al die zorgen.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

De Ontsnapping Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

De Ontsnapping

acties