Midnight Special

Midnight Special (2016)

He's not like us.

Onconventionele scifi-thriller over een jochie met bijzondere gaven. Het begint klein en arthouseachtig en fietst heerlijk overal tussendoor.
play

7,1 details

  • 112 Min
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Avontuur
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Griekenland
112 Min Verenigde Staten

Een vader slaat op de vlucht om zijn jongste zoon te beschermen en ondertussen probeert hij erachter te komen waar de speciale krachten van het kind voor dienen. De twee moeten eerst vluchten voor religieuze extremisten en lokale politie, maar dat escaleert al snel in een nationale klopjacht.

Regie
Jeff Nichols
Cast
Adam Driver, Kirsten Dunst, Michael Shannon, Joel Edgerton, Sean Bridgers, Bill Camp, Sam Shepard, Jaeden Lieberher, Dana Michelle Gourrier, Scott Haze, Billy Slaughter, David Jensen, Paul Sparks, Kerry Cahill, James Moses Black, James DuMont, Wayne Pére, Maureen Brennan, Allison King, Sharon Landry, Sharon Garrison, Lynn Berry.
Release
25.11.2015
Release NL
12.05.2016
Release DVD
14.09.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Jeff Nichols | Cast: Michael Shannon (Roy), Joel Edgerton (Lucas), Kirsten Dunst (Sarah), Jaeden Lieberher (Alton), Adam Driver (Sevier), e.a.| Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2016

We denken graag in hokjes. Dat geldt helemaal voor film. En we maken graag vergelijkingen. Dat geldt zeker voor film. Hoe verfrissend is het als iets niet in een hokje past en ons daardoor juist extra verrast of verbaast? Naast de vele genres die de cinema kent is er ook nog het ruwe onderscheid arthouse en commercieel. Deze tweedeling gaat al lang niet meer op, omdat ze ten eerste nauwelijks te definiëren is en ten tweede vervaagt dit onderscheid steeds meer. Wanneer conventies rondom genres en wat wel of niet voor arthouse door kan gaan, worden losgelaten ontstaan verrassende dingen. De vorig jaar verschenen horrorindy It Follows bijvoorbeeld over het onzichtbare gevaar dat Amerikaanse suburbia en de jeugdige onschuld bedreigde. Of het (vroege) werk van Rian Johnson die met Brick en Looper respectievelijk het highschoolleven en sci-fi een geheel andere draai gaf. In ditzelfde straatje past de scifi-thriller Midnight Special onder regie van Jeff Nichols.

We zitten nog middenin de uitwerking van de personages, het ontdekken van wat hen drijft en in welke situatie ze moeten zien te opereren voor de eerste special effects zich voorzichtig aandienen. De aftrap van Midnight Special flirt met de onafhankelijke Amerikaanse film, ware het niet dat er bekende koppen als die van Joel Edgerton, Michael Shannon, Adam Driver en Kisten Dunst in voorbij komen. Er worden diverse verhaallijnen opgestart, die al vrij vlot in elkaar blijken te grijpen. Edgerton en Shannon spelen twee mannen die een jong jochie hebben ontvoerd. Deze Alton wordt door de politie gezocht en is het onderwerp van alle Texaanse nieuwszenders. Het slachtoffertje reageert opvallend rustig bij zijn kidnapping en draagt voortdurend een duikbrilletje met donkere glazen. Verderop in Texas wordt een mysterieuze conservatieve sekte getrakteerd op een bezoekje van de FBI. De hele geloofsgemeenschap van ‘The Ranch’ wordt afgevoerd naar een gymzaal van een school, waar iedereen aan de tand wordt gevoeld over hun kennis over Alton Meyer. Inderdaad, het ontvoerde jochie. Terwijl Alton van hot naar her wordt gesleept begint zelfs de NSA zich met de zaak te bemoeien. Voor de sekte is Alton de verlosser, voor de NSA een staatsvijand omdat hij ultrageheime informatie uit de lucht heeft geplukt en voor zijn ontvoerders is hij een kind dat in veiligheid gebracht moet worden.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Midnight Special Nieuwsberichten