Alles over 'Midnight Special'

Intrigerende nieuwe film van Jeff Nichols.

Jim Pedd 9 mei 2016 10:16 in Featured
Komende donderdag komt de film Midnight Special uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 12 mei in première.

Midnight Special

Regie: Jeff Nichols | Cast: Michael Shannon (Roy), Joel Edgerton (Lucas), Kirsten Dunst (Sarah), Jaeden Lieberher (Alton), Adam Driver (Sevier) e.a. | Scenario: Jeff Nichols | Speelduur: 112 minuten | Genre: Avontuur, Drama, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12

Vader Roy (Shannon) slaat op de vlucht om zijn zoon Alton (Lieberher) te beschermen. Alton is een jongen met mysterieuze gaven die zelfs Roy niet begrijpt. Wat begint als een vlucht voor religieuze extremisten en de lokale politie, escaleert al snel tot een landelijke klopjacht georganiseerd vanuit het hoogste niveau van de federale regering. Roy zet alles op het spel en is vastberaden om Alton te helpen zijn uiteindelijke doel te bereiken, wat dat dan ook is en ongeacht de kosten.

Eerste studioproductie

Midnight Special was bijna een gewone indiefilm geworden, wat na films als Mud en Take Shelter goed past bij regisseur Jeff Nichols. Hij begon in januari 2014 met de opnames van Midnight Special en werd vooral ondersteund door Warner Bros. Ondanks dat Nichols oorspronkelijk van plan was de film bij een onafhankelijke studio te maken, koos hij uiteindelijk voor Warner. Daarmee is het zijn eerste studioproductie!

Eerste reacties

Midnight Special is goed ontvangen. Op RottenTomatoes staat deze gemiddeld op een 7,4; daarvoor werden 176 recensies geteld, waarvan 83% positief was. "De intrigerende mysteries van Midnight Special mogen zichzelf misschien wel niet oplossen zoals elke kijker zou willen, maar de reis is ambitieus, onderhoudend en fantastisch gespeeld."

Box office prestaties

Naar schatting kostte de film 18 miljoen dollar om te maken. Of dat budget terug verdiend gaat worden is de vraag: tot nu toe staat de wereldwijde verdienste op 5,5 miljoen dollar. Daarvan is 65% afkomstig uit de Verenigde Staten, in totaal 3,6 miljoen dollar. De rest komt tot nu toe vooral uit landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Trivia

Adam Driver kreeg tijdens zijn eerste dag op de set van Midnight Special te horen dat hij gecast was in Star Wars: The Force Awakens. • De opnames van Midnight Special namen 40 dagen in beslag. • Het budget bedroeg 18 miljoen dollar.NieuwsFilm