Dear White People (2014)

A satire about being a black face in a white place

Een aangenaam luchtige maar toch genuanceerde kijk op hedendaags racisme.
play

6,7 details

  • 108 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
108 Min Verenigde Staten

Een stel donkere studenten op een school waar de pleuris uitbreekt wanneer enkele blanke medestudenten een feest geven met een Afrikaans-Amerikaans thema.

Regie
Justin Simien
Cast
Tessa Thompson, Dennis Haysbert, Kyle Gallner, Teyonah Parris, Tyler James Williams, Brittany Curran, Malcolm Barrett, Peter Syvertsen, Marque Richardson II, Brandon Alter, Kate Gaulke, Keith Myers, Brandon P Bell, Justin Dobies, Brian James.
Budget
$ 1.000.000
Release
17.10.2014
Release NL
15.01.2015
Release DVD
25.08.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Justin Simien | Cast: Tessa Thompson (Sam White), Brandon P Bell (Troy Fairbanks), Tyler James Williams (Lionel Higgins), Teyonah Parris (Colandrea 'Coco' Conners), Kyle Gallner (Kurt Fletcher), e.a.| Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2014

Dankzij de vele raciale spanningen die de voorbije maanden het Amerikaanse nieuws hebben beheerst, mag duidelijk zijn dat de welbekende droom van Martin Luther King nog lang geen werkelijkheid is. Racisme blijkt springlevend, ook al proberen de conservatieve heren en dames van Fox News hun publiek nog zo hard van het tegendeel te overtuigen. In films wordt vaak het tegenovergestelde pleidooi gevoerd, maar met een vergelijkbaar gebrek aan nuance. Een film als Crash hamert twee uur lang de boodschap erin door alles en iedereen ondergeschikt te maken aan het thema. Dat resulteert geregeld in iets wat we het Avatar-effect kunnen noemen: de boodschap zelf is niet zozeer onjuist, maar door de onsubtiele wijze waarop hij wordt verkondigd, schiet de filmmaker min of meer zijn doel voorbij. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen: Dear White People is een film over racisme die de gebruikelijke valkuilen wél weet te vermijden.

Waar veel films het thema racisme laten zien in een stedelijke omgeving, doet Dear White People het net even anders door van de setting een prestigieuze universiteit te maken. Winchester om precies te zijn, dat al decennialang gedomineerd wordt door blanke jongeren uit rijke families. Hier volgen we een viertal zwarte personages die allemaal anders in het leven staan, wat tot uiting komt in hoe ze omgaan met hun etnische afkomst. Zo is de veelbelovende Troy min of meer een jonge variant van Barack Obama: charmant, welbespraakt en vooral niet te veel bezig met zijn huidskleur. Zijn ex-vriendin Sam is echter een strijdbare jongedame die in een radioprogramma met dezelfde titel als de film aan ‘de blanken’ laat horen wat ‘de zwarten’ nu eigenlijk van ze vinden. Het type dat tegen iedereen zal zeggen dat Spike Lee haar favoriete regisseur is terwijl dat toch eigenlijk Ingmar Bergman is.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Dear White People Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Dear White People

acties