Mr. Holmes (2015)

The man beyond the myth

Reviews (2)

Tarkus

Avatar

Ian Mckellen is natuurlijk een grote naam en een steengoed acteur.
En hij doet het in deze film wederom goed, maar dat de film saai is, dat is niet zijn schuld.
Wie een typisch Sherlock Holmes verhaal verwacht is eraan voor de moeite.
Het verhaal is ronduit saai en langdradig, wat maakt dat deze film eindeloos lijkt te duren.
Neen, niet mijn ding, ken betere films met Ian Mckellen in een hoofd- of bijrol.

Olrik

Avatar

Sherlock Holmes is een van de meest populaire personages aller tijden. Recentelijk speelden Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch en Johnny Lee Miller al de rol van dit befaamde personage van Arthur Conan Doyles. Nu kunnen we ook acteur Ian McKellen hieraan toevoegen. Hoewel alle acteurs uitstekend zijn als Sherlock Holmes is McKellen toch wel de meest interessante variant op het personage.

In Mr. Holmes heeft de bejaarde speurneus zich teruggetrokken op het platteland. Als 93-jarige slijt hij daar zijn laatste dagen in ruste. Zijn vrienden en familie zijn allemaal overleden. En zijn ooit zo indrukwekkende geheugen is niet meer wat het ooit was. Wat hem nog het meest irriteert is het feit dat hij zich begint te realiseren dat hij op zijn leeftijd anderen harder nodig heeft dan zij hem. Hij sluit vriendschap met Roger, de nieuwsgierige zoon van zijn huishoudster, die hem in het begin nog een beetje op zijn zenuwen werkt.

Samen met Roger onderzoekt Sherlock de zaak die hij nooit heeft kunnen oplossen: na de Eerste Wereldoorlog werd hij ingehuurd om de geestesinzinking van een jonge vrouw te onderzoeken. De uitkomst was de rede waarom hij vervroegd met pensioen ging. Dertig jaar later spookt ze nog altijd door zijn hoofd. Maar waarom precies?

Verwacht geen grote actiescènes of spectaculaire achtervolgingen, want zo'n film is dit totaal niet. Mr. Holmes is vooral een film die gaat over spijt, ouderdom en de geest van een bejaarde man die iedereen heeft overleefd. In talloze flashbacks toont de regisseur Sherlock door de jaren heen en zien we wat er gebeurt als iemand zijn levenslust verliest.

De 70-jarige Ian McKellen is absoluut de grote ster van de film, die precies de juiste hoeveelheid emotie en warmte meegeeft aan Sherlock. In het begin van de film zien we een norse bejaarde man zonder enige interesse in de wereld om hem heen, maar aan het einde van de film is deze norse bejaarde getransformeerd tot een levenslustige man met een nieuwe vriend voor het leven. Mooier kan haast niet en het zou mij niks verbazen als McKellen hier een Oscar nominatie voor krijgt.

De film schetst het beeld van een menselijks detective, die dus niet altijd even meeslepend of indrukwekkend is, maar die wel sterk kijkt naar wie Sherlock Holmes precies is. Dit is niet de grote blockbuster van de zomer, maar dat wilt de film ook helemaal niet zijn en de makers hebben er goed werk mee afgeleverd.

8.0 / 10