Joy

Joy (2015)

In America the ordinary needs the extraordinary every single day.

Jennifer Lawrence overstijgt als getormenteerde huisvrouw het soapy drama dat de biopic Joy vormt. Luchtig werkje van David O. Russell.
play

6,4 details

  • 124 Min
  • Biografie
  • Komedie
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigde Staten
124 Min Verenigde Staten

De arme, maar erg intelligente vrouw Joy Mangano, weet tegen alle kansen in eigenhandig een compleet zakenimperium op te bouwen en haar familie rijk te maken. Maar daarvoor moest ze wel een fikse strijd leveren, vooral voor het veiligstellen van haar nalatenschap.

Regie
David O. Russell
Cast
Robert De Niro, John Enos III, Virginia Madsen, Diane Ladd, Donna Mills, Isabella Rossellini, Drena De Niro, Edgar Ramírez, Bradley Cooper, Jimmy Jean-Louis, Elisabeth Röhm, Jennifer Lawrence, Erica McDermott, Madison Wolfe, Dascha Polanco, Kristen Annese, Allie Marshall, Susan Lucci, Laura Wright, Maurice Benard, Ken Howard, Ray De La Paz, Isabella Crovetti-Cramp, Aundrea Gadsby, Gia Gadsby, Tomas Elizondo, Zeke Elizondo.
Release
25.12.2015
Release NL
07.01.2016
Release DVD
17.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: David O. Russell | Cast: Jennifer Lawrence (Joy), Robert De Niro (Rudy), Virginia Madsen (Terry), Bradley Cooper (Neil Walker), Édgar Ramirez (Tony), Diane Ladd (Mimi), Isabella Rossellini (Trudy), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2015

Twintigster Joy doet haar naam nauwelijks eer aan, want zo veel lol heeft ze niet in het leven. Ze is een getroebleerde huisvrouw wier huwelijk in puin ligt. Met haar ex gaat ze nog best vriendschappelijk om. De vrouw leeft met de muzikant onder één dak omdat dit nu eenmaal handiger en beter voor hun twee dochters is. Joys ouders zijn ook al gescheiden en moeder Terry ligt in bed weg te kwijnen hopeloos verslingerd aan haar melodramatische televisiesoap die ze voor geen goud wil missen. Palief runt een eigen bedrijf en is aan het daten geslagen, met wisselend succes. Aangezien Joy bij iedereen de troep achter hun kont moet opruimen besluit ze haar leven een stukje gemakkelijker te maken door een weergaloze uitvinding te doen. De Mircacle Mop is inmiddels een begrip in elk huishouden. Joy bedenkt de mop die je met één handbeweging kunt uitwringen en probeert hem te slijten aan een thuiswinkelkanaal.

Na recente werken als The Fighter, het gelauwerde drama Silver Linings Playbook en het in de jaren zeventig gesitueerde gangsterepos American Hustle is het wel even wennen om David O. Russell weer op de luchtige toer bezig te zien. De bejubelde filmmaker had duidelijk en kennelijk de behoefte om de teugels wat te laten vieren, al heeft hij opnieuw vaste castleden als Jennifer Lawrence, Robert De Niro en Bradley Cooper aan het werk gezet. In de eerste helft dweept zijn Joy met het soapgenre waar moeder Terry zo verslaafd aan is. Tegelijkertijd gaat achter al het (soms valse) sentiment behoorlijk wat leed schuil, dat zich maar moeizaam openbaart. Ondanks dramatische wendingen blijft het lichtkomische Joy een verfrissend optimisme uitstralen, of het nu gaat om een godsvermogen dat in rook dreigt op te gaan of de wijze waarop de titelfiguur worstelt met al het testosteron dat haar omringt.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Joy Nieuwsberichten