Suicide Squad (2016)

Justice has a bad side.

Reviews (2)

Shifty777

Avatar

Al van begin af aan keek ik uit naar deze film. De casting, de setfoto's en de eerste twee trailers deden mijn enthousiasme enkel stijgen. Dit was een van de films waar ik dit jaar het meest naar uitkeek. Ik was dan ook redelijk teleurgesteld toen de eerste reacties en recensies op het internet verschenen.

Toegegeven: uiteindelijk ben ik blij dat ik de negatieve dingen vooraf heb kunnen meekrijgen, waardoor ik met bijgestelde verwachtingen naar de bioscoop ging. Het is namelijk niet de film die ik verwachtte noch waar ik op hoopte, hij had veel beter moeten zijn. En dat er een hoop scheelt aan Suicide Squad is ook iets waar je niet omheen kan. Begin dit jaar was Batman v Superman al een grote teleurstelling en helaas qua narratief een grote puinhoop. In mijn ogen valt Suicide Squad niet zo diep in deze valkuil, want grotendeels te wijten valt aan het feit dat diens plot en narratief wat eenvoudiger en doorzichtiger zijn.

Wat is er dan mis met Suicide Squad? Om te beginnen balanceert de film vaak op het randje met een aantal zaken. Het ene moment doet de film te hard zijn best om cool te zijn, het andere moment neemt het een te makkelijke route om dramatiek in te zetten. Daarbij worden sommige situaties of personages te erg on-the-nose geschetst. Dit is een combinatie van luiigheid en tijdsgebrek, want de film heeft teveel personages om te tijd te nemen iets of iemand rustig en doordachter op te bouwen. Dit proberen ze te compenseren door flashbacks die te pas en te onpas om je oren vliegen, maar vaak helaas ook de diepgang missen die het verhaal zou verdienen. Met name de backstory van Harley Quinn en The Joker wordt afgeraffeld, wat enorm zonde is.

Dan komen we bij de volgende zere plek, namelijk The Joker. Allicht is het een love it or hate it ding, al lijken de meeste reacties op zijn uitvoering niet zo positief. Hij lijkt wat dingen over te nemen van Heath Ledger en daarbij zijn Joker meer gangster te willen maken, maar het geheel is veel te gespeeld, over the top en nergens doeltreffend om maar te zwijgen over akelig. Dat hij niet de hoofd-schurk is stoorde mij niet, maar zijn verhaallijn voegt verder totaal niets toe aan het hele verhaal, waardoor zijn aanwezigheid in deze film tevens overbodig is. De daadwerkelijke hoofd-schurk en diens handlanger zijn echter nog waardelozer en zorgen voor een derde akte en finale die je doet facepalmen.

Is het dan een klotefilm? Een totale mislukking? Vervelend om naar te kijken? Nee, helemaal niet. Ondanks dat ik bovenstaande zwakke plekken erg kwalijk vind en er nog veel meer zou kunnen opnoemen, heeft de film één belangrijk ding mee en dat is plezier. De cast straalt het plezier uit, je ziet dat de makers lol hebben gehad en dit geeft de film een enorm positieve impuls. Het merendeel van de personages zijn leuk en met name Will Smith en Margot Robbie weten met hun charisma de film goed te dragen. De introducties in de tweede akte zijn erg vermakelijk en ook bij de tweede akte wist ik mij goed te vermaken. Bij de derde akte kon ik me uiteindelijk amuseren door het "so bad it's almost good" gehalte. Beetje nostalgie, als je guilty pleasures als de Tomb Raider films hebt gezien. Een goede film is het niet, waardeloos is hij echter ook niet. Het hangt er vanaf hoe groot je tolerantie voor de tekortkomingen is, maar ik heb me goed vermaakt en zou hem nog eens zien. Neemt niet weg dat deze film veel en veel beter had moeten zijn.

6/10

jaime91

Avatar

Als het op kritiek krijgen aankomt dan heeft DC het niet makkelijk met hun pas opgestarte DC filmuniversum. Het begon met de Superman film Man Of Steel die onwijs veel kritiek van de critici kreeg, wat ik zeer onterecht vond. Vervolgens kwam er dit jaar eindelijk een nieuw deel in hun filmuniversum met Batman V Superman. En hoewel ik positief over die film was begreep ik die kritiek wel. Ik heb van de week echter de Ultimate Editie op Bluray bekeken, en die was naar mijn mening vele malen beter. Nu is er Suicide Squad en ook deze film krijgt flink wat negatieve kritieken. Al zijn er ook wat mensen die de film wel onwijs vermakelijk vinden, ik hoor bij die laatste groep.

Dat betekend niet dat ik vind dat de film geen problemen heeft. DC heeft naar mijn mening in vergelijking met Marvel betere slechteriken tot hun beschikking. Alleen is dit na Batman V Superman de tweede film waarvan ik vind dat ze daarmee de plank volledig misslaan. Ik snap nu ook helemaal waarom er in de trailers niet duidelijk wordt wie de slechterik is, en dat zal ik daarom ook niet verklappen. De slechterik is amper een bedreiging en daardoor blijft de spanning ook ietwat uit. En de slechterik werkt ook meer op de lachspieren. Daarnaast voelde ik af en toe het knip en plak werk in de film aangezien veel momenten uit de trailer niet in de film zitten. En ook de muziek voelt op sommige momenten wat raar en ongepast.

Het verhaal vloeit echter veel beter dan in de bioscoop versie van Batman V Superman. Het is duidelijk, to the point en ontzettend vermakelijk. De cast heeft ook een geweldige klik en zijn goed op elkaar ingespeeld. Will Smith en Margot Robbie die Deadshot en Harley Quinn spelen stelen de show. Deze film laat zien waarom ik fan ben van Will Smith. De man is een fantastische acteur en komiek en in deze film laat hij wederom zien hoe goed hij is. Hij is perfect als Deadshot, omdat hij een praatjesmaker is. Dat kan hij gewoon heel goed. Harley Quinn het liefje van de Joker is een personage dat 2 kanten op had kunnen gaan. Of ze had onwijs irritant en cartoony kunnen zijn, of ze is zo gek als een deur,komisch en onwijs vermakelijk. Gelukkig is ze de tweede. Margot Robbie is een perfecte mix van de Harley die ik ken uit de animatiefilms en games en een nieuwe Harley.

De rest van de Squad is ook fantastisch en iedereen krijgt in deze film zo zijn of haar moment. Diepgaand zijn de meeste personages echter nog niet maar dat vind ik ook geen ramp omdat het er nogal wat zijn. De beste personages krijgen de leukste momenten, en dat werkt vind ik prima. Amanda Waller is de vrouw die dit groepje schurken bij elkaar brengt en in haar greep moet houden en daardoor nogal een bitch is. En actrice Viola Davis speelt die rol voortreffelijk.

Daarnaast introduceert deze film ook een nieuwe Joker gespeeld door Jared Leto. Daarover was ik heel nerveus omdat de Joker een van mijn favorieten schurken EVER is. En Heath Ledger had de lat nogal hoog gelegd. De foto's van deze getatoeëerde nieuwe Joker maakte mij al heel enthousiast alleen weet ik nog niet wat ik van deze nieuwe Joker vind. Ik ben heel blij dat ze met de Joker een ietwat andere richting zijn opgegaan. Hij is nu meer een soort van Scarface gangster Joker en een mix van alle Jokers die hem voor zijn gegaan. Dat maakt mij wederom wel enthousiast en ik wil dolgraag meer van hem zien, maar in deze film is zijn aandeel niet meer dan 10 minuten door de film heen. Kortom mooie introductie, maar ik wil meer.

Als ik dit allemaal moet samenvatten kan ik alleen maar zeggen dat ondanks de vreselijke slechterik en de plotgaten de film mij ontzettend veel plezier heeft gegeven. En dat miste ik nog in de DC films die voor deze film vrij serieus waren. Deze film heeft nog steeds die duistere toon, maar ook de nodige luchtige momenten. Iedereen heeft echt plezier in zijn of haar rol en dat vind ik zeer belangrijk. DC gaat dus wat mij betreft de goede richting op. En deze film krijgt van mij een 8.