6,8 details

  • 111 Min
  • Drama
  • Italië
  • Frankrijk
111 Min Italië

Dino Ossola is een makelaar die aspiraties heeft om op de sociale ladder omhoog te klimmen. Giovanni Bernaschi werkt op de beurs waar hij aan speculeren doet. Hij verwacht niet ooit zaken te kunnen doen met iemand als Dino. Als hun beider kinderen zich echter met elkaar verloven, wordt er van alles in gang gezet. Carla is de rijke maar ongelukkige vrouw van Giovanni, die ondertussen droomt van een ander leven. Roberta is de nieuwe partner van Dino, een gastvrije psychologe die graag moeder zou willen zijn. De twee kinderen zijn Serena en Massimiliano, van wie hun ouders erg hoge verwachtingen hebben. De verlangens naar ware liefde van Serena worden onderdrukt door de vader van Massimiliano. En dan vindt er op een koude nacht, op de avond voor kerst, ook nog eens een mysterieus ongeluk plaats.

Alt titel
The Human Capital
Regie
Paolo Virzì
Cast
Valeria Bruni Tedeschi, Luigi Lo Cascio, Valeria Golino, Fabrizio Gifuni, Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Paolo Pierobon, Gigio Alberti, Bebo Storti, Guglielmo Pinelli, Silvia Cohen, Giovanni Anzaldo, Stefano Fiorentino, Gianluca Di Lauro, Fulvio Milani.
Budget
$ 6.000.000
Opbrengst
$ 5.809.330
Release
03.12.2013
Release NL
22.01.2015
Release DVD
07.04.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Paolo Virzì | Cast: Fabrizio Bentivoglio (Dino), Matilde Gioli (Serena), Valeria Bruni Tedeschi (Carla), Fabrizio Gifuni (Giovanni), Valeria Golino (Roberta), Guglielmo Pinelli (Massimiliano), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2013

Als je door toedoen van een ander het loodje legt, hebben je nabestaanden vaak recht op een immateriële schadevergoeding. Zaken als gederfde inkomsten en levensverwachting spelen een rol bij het vaststellen van de hoogte van het smartengeld. Alsof een verloren mensenleven in geld uit te drukken valt met een formule. Toch verschijnt aan het eind van de boekverfilming Il Capitale Umano een bedrag in beeld. Het is de financiële compensatie voor de dood van een kelner die in het begin van de film met zijn fiets van de weg wordt gedrukt door een automobilist. Wie de man precies is en wie hij precies achterlaat, wordt nauwelijks duidelijk. De horecaman is enkel een middel om het drama aan te jagen. De tekst met het bedrag dat de aftiteling aankondigt, dient niet louter als verklaring van de filmtitel. Het menselijk kapitaal waarnaar verwezen wordt, is namelijk breder te trekken. Want hoe vallen de vele levens van de leden van twee Italiaanse families die zijdelings met het ongeval te maken hebben te wegen?

De neurotische makelaar Dino probeert een slaatje te slaan uit de relatie tussen zijn dochter en de zoon van een steenrijke Milanese magnaat. Als Dino zijn kroost afzet bij de riante villa van Giovanni, komt hij met de zakenman in contact en al snel op de tennisbaan te staan. Dino ziet een investering in de zaakjes van Giovanni wel zitten en sluit er stiekem een hoge lening voor af. Ondertussen gaat het tussen Dino’s dochter Serena en Giovanni’s onbezonnen zoon Massimiliano eigenlijk helemaal niet lekker. Bovendien heeft zoonlief iets te maken met het ongeluk waarmee dit Italiaanse drama opent. Wat zijn betrokkenheid precies behelst, blijft lang in nevelen gehuld. Daarnaast leidt Giovanni’s mooie ‘trophy wife’ Carla een zo mogelijk nog ongelukkiger leven. Haar bestaan fleurt op als ze bij toeval op een instortend theater stuit. Ze besluit zich te ontfermen over de schouwburg en waant zich weer even het centrum van de belangstelling als ze allerlei artistieke vrienden over de vloer krijgt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Il capitale umano

acties