Krampus (2015)

You don't want to be on his list.

Kerstmonsterfilm met mooie praktische effecten van Weta. Enigszins uit balans voor ervaren kijkers maar onverwacht gruwelijk voor jong publiek.
play

5,9 details

  • 98 Min
  • Komedie
  • Fantasy
  • Horror
  • Verenigde Staten
  • Nieuw-Zeeland
98 Min Verenigde Staten

Omdat feestdagen ellende en familieruzies betekent, keert de jonge Max (Emjay Anthony) zijn rug jegens Kerstmis toe. Wat hij hier echter mee over zich heen brengt is vele malen erger: de woede van Krampus, een demonische, kwaadaardige entiteit die ongelovigen afstraft. Max' labiele familie wordt weldra belegerd door geliefde iconen van feestdagen, die een monsterlijke vorm hebben aangenomen. Als ze de dag van vreugdes willen overleven, zullen de familieleden samen moeten vechten. Of ze het moeten forceren of niet.

Regie
Michael Dougherty
Cast
Toni Collette, Adam Scott, David Koechner, Emjay Anthony, Conchata Ferrell, Gideon Emery, Allison Tolman, Ivy George, Stefania Owen, Krista Stadler, Gareth Ruck, Luke Hawker, Sophie Gannon, Maverick Flack, Queenie Samuel, Lolo Owen, Leith Towers, Mark Atkin, Trevor Bau, Felicity Hamill, Sage Hunefeld, Brett Beattie, Breehn Burns, Lolo Owen, Curtis Vowell.
Release
25.11.2015
Release NL
10.12.2015
Release DVD
26.04.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Dougherty | Cast: Adam Scott (Tom), Toni Collette (Sarah), David Koechner (Howard), Allison Tolman (Linda), Conchata Ferrell (Aunt Dorothy), Emjay Anthony (Max), Krista Stadler (Omi) | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2015

Bijkomend van de vermoeiende Pietendiscussies en al opwarmend voor het consumptiefeest dat Kerstmis heet, is het misschien eens tijd om een van de mythes in te duiken waar het allemaal mee begon. Althans, als het aan de Oostenrijkers ligt, want zij beweren dat Krampus degene is waar zowel de Kerstman als Sinterklaas hun oorsprong vinden. Waar de bolle Noordpoolbewoner en de goedheiligman vrolijke elfjes en Pieten hebben en een frisse baard bijhouden, is Krampus een duister wezen dat niet komt om te belonen, maar om te straffen. Een beest met grote hoorns, hoeven en gemaskerde wezens om zich heen die je komen halen. Niet om je naar Spanje te verschepen, maar om je een enkele reis richting de onderwereld cadeau te doen.

De Weihnachthorrorfilm heeft een duidelijk thema van saamhorigheid – of gebrek daaraan – en begint dan ook met vele voorbeelden van mensen die de kerstgedachte geheel verloren zijn. Van agressieve shoppers tot ondankbare kinderen en asociale familieleden. Gepaard met deze ongezellige praktijken gaat een totaal ongeloof in de mythe van Sint-Nicolaas, de Kerstman of elke andere entiteit die tijdens de feestdagen rondzwerft. De enige twee personen die nog een beetje geloven, zijn een Duits sprekende oma en een knulletje met warrig haar, die vecht met eenieder die hem eraan herinnert dat het allemaal onzin is. De personages om hem heen zijn bijzonder moeilijk om empathie voor op te wekken gezien hun haatdragende acties; ze vragen overduidelijk om een corrigerende tik.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Krampus Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Krampus

acties