Creed

Creed (2015)

Your legacy is more than a name

Reviews (2)

jaime91

Avatar

Ik kan niet geloven dat de laatste Rocky Balboa film alweer 10 jaar oud is. Die film was een prachtige afsluiter van de reeks, die ondanks het wellicht wat absurde idee van een bokser die 60+ is het op gaat nemen tegen de huidige wereldkampioen en dan toch nog zijn mannetje staat en een waardige tegenstander is toch perfect werkte. Omdat Sylvester Stallone Rocky zo menselijk gemaakt heeft. Wat natuurlijk komt omdat Rocky voor een groot deel gebaseerd is op Sly zelf. Met die laatste film wist Sly naar mijn mening hetgeen wat de eerste Rocky zo prachtig maakte namelijk de menselijkheid en het realisme perfect te mixen met de wereld van nu. Daarnaast waren ook de flashbacks prachtig! Toen bekend werd dat Creed gemaakt zou worden geloofde ik dat ook totaal niet. Juist omdat Sly zoveel hart en ziel in die laatste film had gestopt, en het verbaast me dan ook niet dat Sly helemaal niet stond te springen om opnieuw zijn kenmerkende Rocky hoed weer op te zetten.

Wat regisseur en schrijver Ryan Coogler echter zo ontzettend goed doet is net zo als Sly deed de menselijkheid en het realisme in zijn script stoppen. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik zijn script niet perfect vind. Maar laat ik positief beginnen. De beste verhaallijn in deze film vind ik die van Rocky. Rocky krijgt namelijk te horen dat hij ziek is, wat hij heeft zal ik niet verklappen maar door deze verhaallijn wordt Rocky wederom zo kwetsbaar en menselijk als in de allereerste film als hij de kans krijgt om het op te nemen tegen Apollo Creed. Zijn reactie als hem gevraagd wordt het op te nemen tegen Creed is nee. Niet omdat hij het niet wil, maar omdat hij bang is. Apollo Creed was een soort van Muhammad Ali (waar hij ook op gebaseerd is) en het is nogal wat als een een bokser met weinig ervaring ineens zo'n voorstel krijgt. Die angst maar ook het verdriet en de pijn komt in deze film weer op een prachtige manier terug en Stallone speelt het fantastisch! Nogmaals Rocky is altijd al kwetsbaar geweest, dat maakt het personage zo tof maar nog nooit op deze manier. En ik heb Stallone ook nog nooit zo goed gezien! Daarnaast vind ik het ook geniaal dat Rocky nu de Mickey rol heeft overgenomen toevallig ook nu dezelfde leeftijd heeft die Burgess Meredith had in de eerste film. Hij geeft hiermee letterlijk en figuurlijk de bokshandschoenen over aan de nieuwe generatie. Ook aangezien dit de eerste film is waarin Rocky een rol speelt die hij niet geschreven heeft.

Maar goed de film heet niet Rocky 7 maar Creed en focust zich dus op de zoon van Creed, die voortgekomen is uit een affaire die Apollo had. Adonis heeft zijn pa dan ook nooit gekend en is opgegroeid in tehuizen omdat zijn moeder ook jong overleed. Ik voelde alleen niet dezelfde sympathie voor Adonis die ik voelde voor Rocky in zijn allereerste film. Ik begrijp het probleem wel waar hij mee zit, maar als ik kijk naar het personage vind ik hem gewoon minder goed uitgewerkt dan Rocky. Dat neemt niet weg dat acteur Michael B Jordan zijn rol fantastisch speelt. Ik had alleen nog wat meer lagen in zijn personage willen zien.

Tessa Thompson speelt zijn liefje Bianca en wat ik tof vond om te zien was dat zij niet zomaar het liefje van is maar dat zij ook een sterke vrouw is die ook haar eigen dromen heeft. Maar ook daar had ik nog wat meer diepgang willen zien. Adrian (Rocky's grote liefde) was in de eerste film al prachtig uitgediept. Een ontzettend verlegen meisje die zich verstopte voor de wereld omdat ze geestelijk mishandeld werd door haar broer Paulie die dat deed omdat hij niet zonder haar kon. En bang was dat zij hem zou verlaten en hij er alleen voor zou komen te staan. Dat alles vertelde die eerste film mij al, en miste ik hier. Ook miste ik een echte iconische tegenstander voor Adonis. Zoals Rocky dat had met Apollo, Clubber Lang, Ivan Drago, Tommy Gunn en Mason Dixon. Er zijn er eigenlijk 2 maar die krijgen te weinig aandacht om uit te groeien tot iconen.

De film is wel prachtig gefilmd! Er zitten een paar indrukwekkende gevechten in, waarbij ik de klappen echt voelde aankomen. En 1 gevecht wat gefilmd is in 1 shot en waar dus ook niet in geknipt is. Wat ook herkenbaar is voor de Rocky franchise is natuurlijk de muziek van Bill Conti. Gonna Fly Now, Eye Of The Tiger etc. Ze hebben in deze film dat op een fantastische manier vervangen voor hiphop maar daarin hoor je ook een vleugje Bill Conti wat perfect werkt! Oud gemixt met nieuw! Daarnaast heeft Adonis ook zijn eigen theme en het zou mij niet verbazen als die ook zo legendarisch wordt als die van Rocky. Zijn theme toverde direct een glimlach op mijn gezicht zoals Gonna Fly Now dat jaren geleden deed toen ik die voor het eerst hoorde.

Ondanks dat er nog wel wat te verbeteren valt hier en daar heb ik toch onwijs genoten van deze film. En ben ik blij dat Sly akkoord is gegaan met de terugkeer van Rocky ook al gaat het hier om een bijrol. Ik weet niet of ik het Adonis personage krachtig genoeg vind om zijn franchise te leiden maar ik heb wel vertrouwen in de acteercapaciteiten van Michael B Jordan. Ik ben ook heel blij dat deel 2 al aangekondigd is, en kan niet wachten om te zien waar ze met deze franchise naartoe gaan. Creed krijgt van mij een 8.

Shifty777

Avatar

Heb hem afgelopen zaterdag gezien en heb het goed naar mijn zin gehad. Deze film in de reeks is weer meer een drama die qua toon en emotie goed in balans is. Het is goed te zien dat Ryan Coogler een getalenteerde regisseur is en het is knap hoe hij een dergelijke franchise zo fris weet op te pakken. Het grootste euvel van de film zou ik noemen dat de film af en toe toch nog iets te onevenwichtig is. En hier is waarom:

Voor een boksfilm wordt het toch iets te weinig daadwerkelijk gebokst. Je ziet genoeg training, maar de wedstrijden die je voorafgaand aan de eindstrijd ziet, lijken allemaal in een paar klappen al beslist te worden. De finale tegenstander van Adonis wordt daarbij ook niet heel erg opgebouwd. Je ziet hem een keer of twee à drie in een tv-fragment vooraf, maar niet voldoende om daadwerkelijk tegen hem te zijn.

Daarbij ontbreken er echte epische momenten zoals in andere Rocky-films. Ze proberen het wel, wanneer Adonis naar het huis van Rocky rent en de hele buurt met hem meerijdt op motors, maar het lijkt eerder dat ze een variant op de trapscène uit de eerste Rocky proberen te reproduceren. Bij het intreden van de derde akte komt ook een volgende verrassing: Rocky blijkt plotseling kanker te hebben. Voor mijn gevoel kwam deze wending echt als een plotmiddel, "nu gaan we een dramatische wending geven". Verder in het verhaal komt dit nog goed tot zijn recht, maar de inzet is helaas toch wat krom.

Coogler brengt je kort bij de slagen door bij de gevechten erg close te gaan zitten met de camera. Dit geeft deels het gewenste effect Dat je de pijn en de slagen voelt, maar ook de emotie in de gezichten ziet. Echter zou het prettig zijn geweest om toch eens vaker terug te gaan naar een wijder shot zodat je meer een overzicht van het gevecht en de choreografie krijgt, iets dat eerdere Rocky-films wel deden.

Maar voorop staat dat de film wel gewoon zeer geslaagd is, waar dit idee ook flink had kunnen mislukken. De manier waarop Coogler de materie brengt is fris, het voelde voor mij nergens als het letterlijk herhalen van de Rocky-formule, ondanks dat je altijd aan bepaalde conventies vast blijft zitten. Met Michael B. Jordan heeft hij een goede hoofdrolspeler die het personage geloofwaardig weet neer te zetten en op de sympathie van het publiek kan rekenen. Misschien nog belangrijker: Adonis Creed is een onverwachts goed personage, niet het straatschoffie dat gaat boxen, maar de intelligente jongen die genoeg hersens en fatsoen heeft om ook iets anders te kunnen doen. Hierdoor wordt het personage geen stereotype, waar andere zwarte regisseurs er eerder voor kiezen om dergelijke personages als halve rappers neer te zetten met een hoop zwarte straattaal, hiphop, gangster en ghetto. Het is heel fijn dat Coogler niet voor deze aanpak kiest, want het was een open deur geweest, maar er wordt nu meer intellectualiteit aan het geheel gegeven.

Opvallend genoeg is een van de sterkste aspecten van deze film de liefdesrelatie tussen Adonis en zijn onderbuurmeisje Bianca, gespeeld door Tessa Thompson. Niet alleen speelt zij de rol perfect, ook is het verfrissend om een vrouwelijk personage in een sportfilm te zien dat niet het schoothondje aan de zijlijn is, maar een pittige dame die haar eigen ambities en tevens de touwtjes in handen heeft. Ook de relatie met Rocky is erg prettig om te zien, al wordt het een beetje rommelig rond de derde akte, grotendeels is het erg vermakelijk om te twee samen te zien groeien als personages. Stallone weet dan ook erg te verrassen als een inmiddels oude Rocky, waar hij het nu niet meer moet hebben van imposante sport- en vechtscènes. Zijn personage lijkt meer evolutie evenals dramatische diepgang te hebben dan in voorgaande films en Stallone weet dit goed over te brengen.
Creed is dus zeer zeker een geslaagde film en ik kijk in elk geval al uit naar het vervolg. En stiekem kan ik niet ontkennen, bewust zijnde dat het enorm corny is, dat het erg vermakelijk zou zijn om Creed het op te zien nemen tegen de zoon van Ivan Drago. Maar of de makers zich zo snel al aan een dergelijk cheesefest durven te wagen valt te betwijfelen.

Mijn beoordeling:
8/10