American Pastoral (2016)

A radically ordinary story.

Het regiedebuut van Ewan McGregor omhelst de verfilming van het boek van Philip Roth. Sterke hoofdrollen in een wat gekunstelde verpakking.
play

5,4 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Verenigde Staten
  • Hongkong
108 Min Verenigde Staten

Seymour "Swede" Levov is een Joodse zakenman uit New Jersey. Zijn leven wordt in de jaren zestig drastisch verstoord door de politieke opschudding die ontstaat tijdens het bewind van president Lyndon B. Johnson.

Regie
Ewan McGregor
Cast
Ewan McGregor, Dakota Fanning, Jennifer Connelly, David Strathairn, Molly Parker, Samantha Mathis, Rupert Evans, Mark Hildreth, Peter Riegert, Dave Whalen, Emily Peachey, Ocean James, Uzo Aduba, Valorie Curry, Hannah Nordberg, Corrie Danieley, Peter Gannon, Julia Silverman, David Case, Justin Clarke.
Release
28.10.2016
Release NL
01.12.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Ewan McGregor | Cast: Ewan McGregor (Seymour Levov), Jennifer Connelly (Dawn Levov), Dakota Fanning (Merry Levov), Peter Riegert (Lou Levov), Rupert Evans (Jerry Levov), Uzo Aduba (Vicky), David Strathairn (Nathan Zuckerman), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2016

In 1997 schreef de vermaarde Amerikaanse schrijver Philip Roth zichzelf naar een Pulitzer Prize met de in de jaren zestig gesitueerde roman American Pastoral. De sixties onder president Lyndon B. Johnson, die de twijfelachtige eer had om de vermoorde John F. Kennedy op te volgen en de corrupte Richard Nixon voor te gaan, waren een turbulente periode in de Verenigde Staten van Amerika. De ongelijkheid die een groot deel van de Amerikaanse bevolking trof, uitte zich in rassenrellen die het hele land ontregelden. Tegelijkertijd woedde ver weg de Vietnamoorlog, waar Amerika een dubieuze rol in speelde. In Roths roman, die zich afspeelt in een klein stadje vlakbij Newark in New Jersey, ballen al deze twijfels, onrust en onmacht zich samen in het lijf van de zestienjarige Merry Levov. Anders dan haar voornaam doet vermoeden, voelt de puber zich allesbehalve gelukkig en wil ze opstaan tegen het onrecht en de ongelijkheid in haar land. Maar ze gaat verder dan de gebruikelijke rebellie tegen haar ouders. Merry wordt politiek actief in het verderop gelegen New York en rukt zich los van haar beschermde omgeving.

Vader Seymour was een topatleet in zijn highschooljaren die er niet onder te krijgen was en bekend stond onder de bijnaam 'The Swede'. Hij is van Joodse komaf en heeft de handschoenenfabriek van zijn vader overgenomen. Moeder Dawn is voormalig Miss Jersey, is zorgzaam, maar moet ook vechten tegen de vooroordelen die aan het etiket schoonheidskoningin kleven. Maar ze heeft ook een grote overtuigingskracht wat blijkt als ze aanstaande schoonvader weet te overtuigen dat Seymour niet per se een Joodse vrouw hoeft te trouwen. Dochter Merry is zeer gewenst maar ook een einzelgänger die weinig vrienden heeft op school en stottert. De gezinspsycholoog heeft allerlei verklaringen voor het stottergedrag van het meisje en haar oedipuscomplex. Als Merry op een avond beelden op de televisie ziet van een Indische man die zichzelf in brand steekt knapt er wat in het meisje. Ze wordt politiek bewust, wat zich na een sprong in de tijd nog sterker manifesteert als ze zestien jaar oud is. Haar moeder is de grote boosdoener geworden en ook Seymour krijgt maar lastig vat op zijn dochter. Dan verdwijnt Merry na een serie rellen van het toneel en alle contact tussen ouders en dochter wordt verbroken.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

American Pastoral Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Kabol

"...Ik heb absoluut genoten van deze film. Geef een veel hoger cijfer. Goede rollen allemaal. Mooi tijds......"

American Pastoral

acties