Son of Saul

Son of Saul (2015)

Reviews (2)

MovieMazzter

Avatar

Je mag het zeker een opvallend regiedebuut noemen van László Nemes. De hoge waardering en mijn interesse in geschiedenis en de 2e wereldoorlog met al zijn verschrikkingen wekten mijn interesse. Deze film werd uitgezonden op tv en ik nam de gelegenheid hem eens te bekijken. Ik kan niet zeggen dat de film mij is meegevallen. Natuurlijk een loodzwaar onderwerp, daar hou je vantevoren al rekening mee, maar los van de plotselinge drang van de hoofdrolspeler (Géza Röhrig) om een imaginaire (daar ga ik van uit) zoon een waardige Joodse begrafenis te geven ipv de verbrandingsoven is er eigenlijk geen ander thema. Echt veel wijzer over het "leven" van een lid van het Sonderkommando in de concentratiekampen wordt je niet. Je ziet hooguit flarden van wat dat heeft ingehouden. Wat het doel dan wel van deze film is, is niet zo moeilijk. Een stukje waardigheid en menselijkheid proberen te brengen in de hel op aarde.
Of het allemaal realistisch is valt erg te betwijfelen. Tarkus heeft daar al een terechte opmerking over geplaats. De kennelijke bewegingsvrijheid van het hoofdpersonage is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Al met al ga ik niet mee in de hoge waardering. Over de taken en het "leven" van mensen in de Sonderkommando's kan een betere, meer complete film gemaakt worden. Het budget voor deze film was vrij gering overigens, dat mede in acht genomen kom ik tot een 5/10

Tarkus

Avatar

Ik heb nu al veel boeken gelezen, en films gezien over de Holocaust, maar deze film is wel de slechtste van allemaal.
Vooral ongeloofwaardig is de ganse film, er klopt niets met de werkelijkheid destijds.
De eigenlijke 'taken' van het Sonderkommando wordt slechts in zeer wazige beelden getoond, je moet al veel verbeelding hebben om je er iets bij voor te stellen, en bovendien, iemand die nog nooit heeft gehoord van een Sonderkommando en dus niet weet wat ze doen, zal ook met deze film niet wijzer worden.
Ook de bewegingsvrijheid van het hoofdpersonage stoorde me enorm, het leek alsof hij overal maar mocht lopen en gaan waar hij wilde.
Als dit de Holocaustfilm is die nog moest worden gemaakt, dan had men hem beter niet gemaakt.
Als u meer wil weten over de Holocaust en het Sonderkommando dan kan u beter een van de talloze boeken die erover geschreven zijn lezen, of een betere film over de Holocaust, u zal er meer uit leren dan de flauwe kul die in deze film wordt verteld.
Dit is geen Holocaustfilm in mijn ogen, zelfs nog geen poging tot...
Het enige goede aan deze prent is dat men ieder personage zijn eigen taal laat spreken, gelukkig maar of dat werd ook nog eens een warboel.
En ook nog, waarom men anno 2015 nog een film maakt in 4:3 formaat is me ook een compleet raadsel !!
Kortom: laat deze film maar voor wat hij is, niets waard !!