Trumbo (2015)

When they tried to silence him, he made the world listen.

Bryan Cranston is scenarioschrijver Donald Trumbo, die in de jaren vijftig in Hollywood op de zwarte lijst terechtkwam vanwege zijn vermeende politieke voorkeur.
play

6,8 details

  • 124 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
124 Min Verenigde Staten

Dalton Trumbo, verantwoordelijk voor de scripts van o.a. Spartacus en Roman Holiday, behoorde in de jaren dertig en veertig tot de meest succesvolle scenaristen van Hollywood. Eind jaren '40 kwam hier een einde aan toen de HUAC (House Committee on Un-American Activities) binnen Hollywood een onderzoek begon naar sympathisanten van het communisme. Trumbo werd in de loop van de jaren vijftig vanwege zijn politieke standpunten geweerd door Hollywood, maar won onder een andere naam alsnog twee Oscars voor The Brave One en Roman Holiday. Zijn verbanning hield op in de jaren zestig, toen zijn naam weer werd genoemd in de credits van Exodus en Spartacus.

Regie
Jay Roach
Cast
Helen Mirren, Diane Lane, John Goodman, Bryan Cranston, Elle Fanning, Michael Stuhlbarg, Alan Tudyk, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Stephen Root, David James Elliott, John Getz, Dean O'Gorman, J.D. Evermore, Louis C.K., Madison Wolfe, David Maldonado, Roger Bart, James DuMont, Jason Bayle, Toby Nichols, Joseph S. Martino, Laura Flannery.
Release
06.11.2015
Release NL
07.04.2016
Release DVD
16.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Jay Roach | Cast: Bryan Cranston (Donald Trumbo), Diane Lane (Cleo Trumbo), Helen Mirren (Hedda Hopper), Elle Fanning (Niki Trumbo), Louis C.K. (Arlen Hird), e.a.| Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2016

Het is moeilijk om je voor te stellen hoe de House Un-American Activities Committee (HUAC) Hollywood vanaf eind jaren veertig jarenlang in zijn greep hield. Deze commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden was belast met het opsporen en stoppen van 'on-Amerikaanse' activiteiten, waar met name communisme onder werd verstaan. Kunstenaars die verdacht werden van socialistische sympathieën kregen het zwaar te verduren.

In Trumbo zien we hoe scenarioschrijver Donald Trumbo wordt gedwongen om te getuigen voor de HUAC die de invloeden van het communisme binnen de filmindustrie onderzoekt. Trumbo weigert, komt op de zwarte lijst van Hollywood te staan en moet tien maanden de cel in. Daarna kan hij niet meer onder zijn eigen naam werken, maar levert scripts af onder een pseudoniem of onder de naam van collega's. Op deze wijze weet hij zelfs twee Oscars te winnen, voor Roman Holiday en The Brave One. In tegenstelling tot veel andere Hollywoodsterren die uit angst voor hun carrière principes opzij zetten, blijft hij trouw aan zichzelf.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Trumbo Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Trumbo

acties