Riphagen (2016)

De verfilming van het onvoorstelbare verhaal van 's lands beruchtste oorlogsmisdadiger, Andries Riphagen, mikt op een breed publiek en verkiest spanning boven diepgang.
play

7,0 details

  • 131 Min
  • Oorlog
  • Nederland
131 Min Nederland

De beruchte Amsterdamse crimineel Andries ‘Al Capone' Riphagen collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers. Riphagen werd onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waande zich hierbij onaantastbaar. Maar toen hij een belangrijke verzetsgroep verraadde, opende de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem.

Regie
Pieter Kuijpers
Cast
Jeroen van Koningsbrugge, Anna Raadsveld, Sigrid ten Napel, Huub Smit, Guido Pollemans, Peter Blok, Tjebbo Gerritsma, Mark Rietman, Cecile Heuer, Ad van Kempen, Lisa Zweerman, Kay Greidanus, Lukas Dijkema, Sieger Sloot, Bob Stoop, Michel Sluysmans, Michel den Hartog, Jos Smit, Nirman Wolf, René Kortekaas.
Release
22.09.2016
Release NL
22.09.2016
Release DVD
25.01.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Pieter Kuijpers | Cast: Jeroen van Koningsbrugge (Andries Riphagen), Kay Greidanus (Jan van Liempd), Lisa Zweerman (Greetje Riphagen), Sigrid ten Napel (Lena van Liempd), Peter Blok (Gerrit van der Veen), Anna Raadsveld (Betje Wery), Sieger Sloot (Frits Kerkhoven), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2016

"Ik denk dat ik u wel kan helpen. Maar dan moeten we elkaar wel kunnen vertrouwen." De Joodse vrouw, wier man al door de nazi's is weggevoerd, neemt aarzelend de hand van haar landgenoot die zojuist de dubbele wand waarachter ze ondergedoken zat aan gort sloeg en nu met een zaklamp in haar ogen schijnt. "We moeten elkaar een beetje helpen," stelt hij de bange Jodin gerust. Wat de vrouw niet weet, is dat deze Nederlander dezelfde belofte ook maakt tegenover de Duitsers, met wie hij collaboreert, én tegenover het verzet, dat hij om de tuin leidt en tegen elkaar uitspeelt.

Riphagen vertelt het waargebeurde verhaal van Andries Riphagen, de grootste oorlogsmisdadiger die Nederland ooit gekend heeft. De crimineel, al in de jaren dertig een gevreesde figuur uit de Amsterdamse onderwereld, vult tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zakken door met de Duitsers samen te werken. Hij spoort Joodse onderduikers op, wint hun vertrouwen, troggelt al hun geld en juwelen af met de belofte bescherming te bieden, om ze vervolgens zonder blikken of blozen te verraden aan de Sicherheitsdienst en zeven en een halve gulden kopgeld te innen. Naar schatting tweehonderd Joodse Nederlanders zijn door zijn toedoen de dood ingejaagd. Schatrijk wordt hij ervan.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Riphagen Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Riphagen

acties