'Riphagen' beleeft première tijdens Nederlands Film Festival

'Riphagen' beleeft première tijdens Nederlands Film Festival

Film gaat over Andries Riphagen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog rijk werd met het verraden van Joden.

De WOII-misdaad thriller Riphagen van regisseur Pieter Kuijpers, beleeft op 22 september zijn exclusieve wereldpremière in de Stadsschouwburg te Utrecht tijdens het Nederlands Film festival. Er zal ook cast aanwezig zijn, waaronder Jeroen van Koningsbrugge, Kay Greidanus, Sigrid ten Napel, Peter Blok en Anna Raadsveld.

De film gaat over de beruchte Amsterdamse crimineel Andries ‘Al Capone' Riphagen. Hij collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers. Riphagen werd onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waande zich hierbij onaantastbaar. Maar toen hij een belangrijke verzetsgroep verraadde, opende de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem.

“Met Riphagen wil ik proberen het veel te heroïsche beeld over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bij te stellen," aldus regisseur Kuijpers. "Riphagen is geen film over een held, maar over een dader. Een dader die puur om opportunistische redenen voor de verkeerde kant van de historische scheidslijn heeft gekozen."

De 36e editie van het NFF vindt plaats van woensdag 21 tot en met vrijdag 30 september.



NieuwsFilm

meest populair