Een onconventionele arthousethriller met paranormale trekjes en Kristen Stewart als immer boos kijkend middelpunt.
play

6,7 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Mystery
  • Frankrijk
  • Duitsland
105 Min Frankrijk

De 25-jarige Maureen heeft een job die ze haat: ze bekommert zich om de garderobe van een mediafiguur. Iets beters vond ze echter niet om haar verblijf in Parijs te kunnen betalen, en te wachten. Wachten tot de geest van haar tweelingbroer opduikt. Deze is enkele maanden eerder verdwenen. Tot dan blijft de pauzetoets van haar leven ingedrukt.

Regie
Olivier Assayas
Cast
Kristen Stewart, Anders Danielsen Lie, Nora von Waldstätten, Lars Eidinger, Aurélia Petit, Benjamin Biolay, Olivia Ross, David Bowles, Pamela Betsy Cooper, Hammou Graïa, Sigrid Bouaziz, Benoit Peverelli, Calypso Valois, Ty Olwin, Audrey Bonnet, Abigail Millar, Dan Belhassen, Thibault Lacroix, Fabrice Reeves, Leo Haidar, Pascal Rambert.
Release
17.05.2016
Release NL
26.01.2017
Release DVD
23.05.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Olivier Assayas | Cast: Kristen Stewart (Maureen), Lars Eldinger (Ingo), Nora von Waldstätten (Kyra), Sigrid Bouaziz (Lara), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2016

In de openingsscènes van Personal Shopper komt de Amerikaanse Maureen Cartwright aan bij een groot verlaten landhuis. Ze wil zichzelf erin opsluiten, omdat ze de aanwezigheid van haar overleden broer hoopt te voelen. Hij was een meubelmaker met wie Maureen een hele hechte band onderhield. Zijn geest waart nog rond in het huis waar hij vroeger met zijn vriendin woonde. Het is de bedoeling dat het riante pand van eigenaar wisselt, maar pas als het vrij van geestverschijningen is en Maureens broer postuum zijn goedkeuring voor de verkoop heeft gegeven. Maureen heeft namelijk de gave om met geesten te communiceren. Voor zijn dood heeft ze met haar broer afgesproken dat hij een teken zou geven als hij eenmaal in de geestenwereld verkeert. Maureen is wanhopig op zoek naar contact met haar broer, maar de entiteit die zich openbaart in het huis lijkt van weinig goede zin.

Het plot klinkt als een geweldig horrorverhaal met een dramatische component, ware het niet dat het nieuwste project van Olivier Assayas niet uit is op goedkoop effectbejag of een extreem paranormale toestand. Het gaat de Fransman, die hiervoor Clouds of Sils Maria maakte met eveneens Kristen Stewart in een hoofdrol, nadrukkelijk om de band die broer en zus met elkaar hebben en om de moeizame persoonlijke zoektocht naar identiteit en zingeving die Maureen onderneemt. Ze is namelijk de personal shopper van een supermodel, die klaarblijkelijk te druk en te rijk is om haar eigen garderobe zelf bij elkaar te scharrelen. Deze snobistische Kyra is onuitstaanbaar en doet Maureen steeds meer afvragen waarom ze in godsnaam in Parijs is gaan wonen, terwijl haar vriendje voor werk in Dubai vertoeft. Maureen voelt een afstand tot alles en iedereen, fysiek als het gaat om haar vriendje en haar overleden broer, naar zichzelf toe, maar ook emotioneel tot de kille modewereld waarin ze doelloos voor een ander rondshopt.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Personal Shopper Nieuwsberichten