'Personal Shopper' regisseur Olivier Assayas mengt zich ook superhelden-debat

'Personal Shopper' regisseur Olivier Assayas mengt zich ook superhelden-debat

De zoveelste in een lange lijst.

Martin Scorsese liet zich een paar maanden geleden negatief uit over de superheldenfilms van Marvel. Sommige acteurs en regisseurs waren het met hem eens, andere weer minder. Nu laat ook Personal Shopper-regisseur Olivier Assayas zich erover uit.

Hij is het noch eens, noch oneens met de The Irishman regisseur: ''Martin Scorsese zegt dat superheldenfilms anders zijn dan de cinema waar hij van droomde in zijn jeugd en die zijn generatie wilde maken. Ik zou het anders uitdrukken, al is het maar omdat ik van een andere generatie ben. We moeten wel niet vergeten dat Scorsese het niet over superheldenfilms in het algemeen, maar over het soort cinema dat het MCU heeft voortgebracht. Voor mij is de vraag simpel: als cinema beperkt zou zijn tot superheldenfilms, zou ik dan films willen maken? Het antwoord is eenvoudig: Nee.''

De mening van Assayas
De regisseur vindt dat Hollywood de creatieve vrijheid wat betreft superheldenfilms te veel aan banden legt. Ook zegt hij dat de superheldenfilms niet zijn roeping zijn. Toch vind hij sommige films goed: ''De X-Men films waren niet slecht, al waren ze wel niet erg origineel en net als de recente Marvel films te gekuist. De verhalen zijn allemaal vereenvoudigd, weinig origineel en de grensoverschrijdende erotiek uit de comics is verdwenen. Daar vind ik Joker dan wel weer in slagen. Ook al ben ik geen fan van de film, het is een origineel project met de stempel van een authentieke filmmaker''.

De minste film
Scorsese haalt dan voornamelijk uit naar de Marvel films, Assayas is geen fan van de DC films, en hoofdzakelijk niet van Patty Jenkins' Wonder Woman: ''Het is zo'n onnozele film. Gal Gadot doet het goed, maar dat is het dan ook. Ik zou hem graag overdoen, maar dan met een piepklein budget, zonder al die visuele effecten. Ik betwijfel echter of ik iemand zou kunnen overtuigen van zo'n rampzalig voorstel''.

NieuwsFilm

meest populair