Dagtip IFFR: Personal Shopper

Dagtip IFFR: Personal Shopper

Sterk spookverhaal dat zich afspeelt in de modewereld van Parijs.

Regie: Olivier Assayas | Cast: Kristen Stewart (Maureen Cartwright), Lars Eidinger (ingo), Sigrid Bouaziz (Lara), Anders Danielsen Lie (Erwin) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2016

Dat Kristen Stewart meer kan dan met open mond voor zich uitstaren, waar ze in Twilight in uitblonk, bleek wel met Clouds of Sils Maria. Ook regisseur Olivier Assayas raakte daarvan overtuigd en castte de actrice daarom nog eens voor een film. Ditmaal gaat het om Personal Shopper en speelt Stewart geen beroemdheid, maar juist de assistent.

Haar personage, Maureen, is assistent van een beroemdheid in Parijs, voor wie ze op zoek gaat naar kleren en sieraden. Haar motivatie is echter een stuk minder materieel, want als medium zoekt ze naar de geest van haar overleden tweelingbroer. Personal Shopper is dus veel meer dan een verhaal dat draait om materiële belangen.

Personal Shopper weet een knappe balans te vinden tussen meerdere genres: het is niet alleen een dramafilm, maar ook een onvervalste horrorfilm en een thriller. Eentje die boordevol onheilspellende shots zit, waarbij Maureen door een leeg huis loopt, op zoek naar tekenen van leven van haar broer.

De balans die regisseur Assayas wist te vinden tussen een echt persoonsdrama en een horrorfilm is bijzonder knap en prijzenswaardig. Geen wonder dus dat voor Stewart door critici wordt genoemd als een van de sterkste actrices in de indiefilm. Het is overigens ook de laatste film die we tippen tijdens IFFR, dat vandaag zijn laatste dag beleeft.

Wanneer te zien

Zaterdag 4 februari van 13:00 - 14:45 in Oude Luxor

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.



NieuwsFilm

meest populair