Sound of Metal
Deze Amazon-productie maakt de belevingswereld van een dove muzikant op weergaloze wijze invoelbaar.
play

7,9 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigde Staten
  • België
130 Min Verenigde Staten

Tijdens een reeks nachtelijke optredens vol adrenaline krijgt de rondtrekkende punk metal drummer Ruben (Riz Ahmed) te maken met gehoorverlies. Wanneer een specialist hem vertelt dat zijn toestand snel zal verslechteren, denkt hij dat zijn muziekcarrière - en daarmee zijn leven - voorbij is. Zijn bandlid en vriendin Lou (Olivia Cooke) brengt de herstellende heroïneverslaafde naar een afgelegen huis voor doven en slechthorenden. Dit doet ze in de hoop dat het een terugval zal voorkomen en hij kan leren zich aan te passen aan zijn nieuwe situatie. Nadat hij is verwelkomd in een gemeenschap die hem accepteert zoals hij is, moet Ruben kiezen tussen zijn nieuwe balans en de drang om het leven dat hij ooit kende terug te winnen. Met behulp van verrassende, innovatieve geluidstechnieken neemt regisseur Darius Marder het publiek mee in Ruben's reis naar een zelden onderzochte wereld, een wereld die hij levendig zal nabootsen.

Regie
Darius Marder
Cast
Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts, Mathieu Amalric, Riz Ahmed, Olivia Cooke, Tom Kemp, Lauren Ridloff, William Xifaras, Jamie Ghazarian, Michael Tow, Hillary Baack, Paul Raci, David Arthur Sousa, Chris Perfetti, Bill Thorpe, Rena Maliszewski.
Release
06.09.2019
Release NL
26.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Darius Marder | Scenario: Darius Marder | Cast: Riz Ahmed (Ruben), Olivia Cooke (Lou), Paul Raci (Joe), Mathieu Almaric (Richard Berger), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2019

Het verliezen van één van je zintuigen moet een beangstigende en vreselijke ervaring zijn. Er bestaan allerlei manieren waarop je als bezitter van alle nog werkende zintuigen een beeld kunt krijgen van hoe het moet zijn om blind of doof te zijn. Zo kun je eten in het donker in Amsterdam en bestaat er een museum in Nijmegen speciaal voor mensen die willen ervaren hoe het is om blind te zijn. Maar hoe is het om doof te zijn of nog erger: hoe is het voor een muzikant om doof te worden?

Het bekendste verhaal van een dove musicus is natuurlijk dat van Ludwig van Beethoven. De Duitse componist kreeg al op vrij vroege leeftijd gehoorproblemen door een fysiologische afwijking en ernstig oorsuizen. Hij heeft dus nog enigszins kunnen wennen aan zijn gehoorverlies omdat het proces geleidelijk verliep. Hij hoorde op den duur in zijn hoofd hoe de noten van zijn composities klonken. Van Beethoven haalde allerlei trucs uit om nog zo lang mogelijk te kunnen horen. Hij was halverwege de veertig toen hij compleet doof was.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Sound of Metal Nieuwsberichten