'Da 5 Bloods', 'Soul' en 'Sound of Metal' winnen AFI Awards

'Da 5 Bloods', 'Soul' en 'Sound of Metal' winnen AFI Awards

Er vallen flink wat films in de prijzen...

De American Film Institute heeft als één van de eerste organisaties haar lijstje van beste films van het jaar openbaar gemaakt. De lijst wordt gedomineerd door films op streamingdiensten, een primeur die we het komende jaar vaker zullen zien. FilmTotaal heeft de titels hieronder op een rij gezet.

De onderstaande jaartallen zijn gebaseerd op de release in Nederland. Sommige films waar 2021 achter staat, zijn in Amerika in 2020 uitgekomen.

Da 5 Bloods (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Netflix | Regie: Spike Lee | Cast: Delroy Lindo, Isiah Whitlock Jr., Chadwick Boseman

Deze film van Oscarwinnaar Spike Lee volgt het verhaal van vier Afro-Amerikaanse veteranen: Paul, Otis, Eddie en Melvin. De helden keren terug naar Vietnam, waar ze op zoek gaan naar het stoffelijk overschot van hun voormalige squadronleider en ook een verborgen schat hopen te vinden.

Judas and the Black Messiah (2021)
Bekijk de afbeeldingRelease: Warner Bros. / HBO Max | Regie: Shaka King | Cast: Daniel Kaluuya, Martin Sheen, Keith Stanfield

In 1968 werd de jonge, charismatische activist Fred Hampton voorzitter van de Black Panther Party in Illinois, waar werd gestreden tegen politiegeweld jegens zwarte mensen en voor het lot en de vrijheid van de zwarte gemeenschap. Hampton inspireerde een volledige generatie om op te staan en zich niet te laten onderdrukken, waardoor hij lijnrecht tegenover de regering, de FBI en de politie van Chicago kwam te staan.

Ma Rainey's Black Bottom (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Netflix | Regie: George C. Wolfe | Cast: Chadwick Boseman, Viola Davis, Glynn Turman

In 'Ma Rainey's Black Bottom' gaan we naar het Chicago van 1927. Tijdens een opnamesessie lopen de spanningen hoog op tussen Ma Rainey, haar ambitieuze hoornist en het blanke management dat vastbesloten is de legendarische "Mother of the Blues" in zijn macht te houden.

Mank (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Netflix | Regie: David Fincher | Cast: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins

Het Hollywood van de jaren dertig wordt opnieuw geëvalueerd door de ogen van de vernietigende sociale criticus en alcoholische scenarioschrijver Herman J. Mankiewicz, terwijl hij zich haast om het scenario van Citizen Kane voor Orson Welles af te maken.

Minari (2021)
Bekijk de afbeeldingRelease: A24 | Regie: Lee Isaac Chung | Cast: Steven Yeun, Yeri Han, Alan Kim

De zevenjarige David heeft Koreaans-Amerikaanse roots. Zijn leven wordt in de jaren 80 op zijn kop gezet, wanneer zijn vader Jacob de beslissing neemt om met het gezin naar het landelijke Arkansas te verhuizen. Daar jaagt hij de Amerikaanse droom na met behulp van een eigen boerderij.

Nomadland (2021)
Bekijk de afbeeldingRelease: Searchlight Pictures | Regie: Chloé Zhao | Cast: Frances McDormand, Linda May, Bob Wells.

In het drama 'Nomadland' speelt Oscar-winnares Frances McDormand een vrouw van ergens in de 60 die door de kredietcrisis alles is kwijtgeraakt. Ze laat de bewoonde wereld achter zich en maakt een trip door het westen van Amerika, waar ze voortaan door het leven gaat als een moderne nomade.

One Night in Miami (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Amazon Prime Video | Regie: Regina King | Cast: Kingsley Ben-Adir, Leslie Odom Jr., Eli Goree

Op 25 februari 1964 herenigen de vrienden Cassius Clay, Jim Brown, Sam Cooke en Malcolm X zich. Ze hebben reden tot vieren nu Clay wereldkampioen zwaargewicht is geworden na zijn zege tegen Sonny Liston.

Soul (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Disney+ | Regie: Pete Doctor | Cast: Jamie Foxx, Tina Fey, Angela Bassett

Joe Gardner geeft les op de middelbare school en is daarnaast jazzmuzikant. Woonachtig in New York leidt hij zijn hele leven voor zijn enige passie namelijk de muziek. Dit gaat evenwel ten koste van al het andere. Op een dag ontmoet Joe het meisje 22.

Sound of Metal (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Amazon Prime Video | Regie: Darius Marder | Cast: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Dakota Johnson

Tijdens een reeks nachtelijke optredens vol adrenaline krijgt de rondtrekkende punk metal drummer Ruben (Riz Ahmed) te maken met gehoorverlies. Wanneer een specialist hem vertelt dat zijn toestand snel zal verslechteren, denkt hij dat zijn muziekcarrière - en daarmee zijn leven - voorbij is.

The Trail of the Chicago 7 (2020)
Bekijk de afbeeldingRelease: Netflix | Regie: Aaron Sorkin | Cast: Eddie Redmayne, Joseph Gordon-Levitt, Sasha Baron Cohen

In 1968 verdeelt de Vietnamoorlog de Amerikaanse bevolking tot op het bot. Tijdens een anti-oorlog demonstratie in Chicago breken grote rellen uit en worden vele demonstranten gearresteerd.

Hamilton
Naast de tien speelfilms viel ook Hamilton in de prijzen. De musical won de speciale AFI Special Award. Ook vielen onder meer Bridgerton, The Crown en The Mandalorian in de prijzen.



De prijzen worden op 26 februari uitgereikt via een livestream op YouTube en afi.com

NieuwsFilm

meest populair