Da 5 Bloods (2020)

Spike Lees vertelling van de Vietnamoorlog is een knotsgek experiment met een relevante aanklacht tegen Amerika.
play

7,0 details

  • 154 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
154 Min Verenigde Staten

Deze film van Oscarwinnaar Spike Lee volgt het verhaal van vier Afro-Amerikaanse veteranen: Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewis) en Melvin (Isiah Whitlock, Jr.). De helden keren terug naar Vietnam, waar ze op zoek gaan naar het stoffelijk overschot van hun voormalige squadronleider (Chadwick Boseman) en ook een verborgen schat hopen te vinden. Samen met Pauls bezorgde zoon (Jonathan Majors) nemen ze het op tegen mens en natuur en worden ze geconfronteerd met de blijvende ravage die de immorele Vietnamoorlog heeft aangericht.

Regie
Spike Lee
Cast
Jean Reno, Chadwick Boseman, Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Isiah Whitlock Jr., Mélanie Thierry, Paul Walter Hauser, Jasper Pääkkönen, Johnny Nguyen, Thanh Van Ngo, Rick Shuster, Norm Lewis, Alexander Winters.
Release
12.06.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Spike Lee | Scenario: Danny Bilson, Paul De Meo, Kevin Wilmott en Spike Lee | Cast: Delroy Lindo (Paul), Clarke Peters (Otis), Isiah Whitlock Jr. (Melvin), Norm Lewis (Eddie), Chadwick Boseman (Norman), Jean Reno (Desroche), Mélanie Thierry (Hedy), e.a. | Speelduur: 154 minuten | Jaar: 2020

Spike Lee komt met zijn antwoord op bekende Vietnam-oorlogsfilms zoals Platoon, Full Metal Jacket, Apocalypse Now en The Deer Hunter. Zoals het de regisseur betaamt gaat hij op zoek naar de Afro-Amerikaanse ervaring van de Vietnamoorlog. De uitkomst is een uiterst subversieve film die het genre flink overhoop gooit. Tegelijkertijd slaagt Spike Lee erin om de onderbelichte geschiedenis van de vele jonge donkere mannen die in meerdere oorlogen voor Amerika vochten te belichten. Da 5 Bloods is dan ook een sterke aanklacht tegen het imperialisme, kapitalisme en institutioneel racisme van de Verenigde Staten.

Aan het einde van zijn vorige film, BlacKkKlansman, trok Spike Lee met zijn bizarre historische vertelling een emotionele parallel met het Verenigde Staten van het heden. In Da 5 Bloods doet Spike Lee het tegenovergestelde; de film speelt zich af in het heden, maar grijpt terug op verschillende figuren en gebeurtenissen uit het gecompliceerde verleden van de Verenigde Staten. In Da 5 Bloods keren vier Afro-Amerikaanse veteranen terug naar Vietnam om het stoffelijk overschot van Norman op te halen, de leider van de hechte groep soldaten destijds. Al snel blijkt dat de vier heren nog een ander motief hebben om de jungle van Vietnam te bezoeken. Tijdens de oorlog vonden ze een kist met goudstaven, die ze in het oerwoud begroeven. Het vooruitzicht van de rijkdommen dreigt de groep steeds meer uit elkaar te drijven.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

Da 5 Bloods Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Da 5 Bloods

acties