Wie zich door de Zwitserse meesterschilder Giacometti wil laten vereeuwigen, kan maar beter over een engelengeduld beschikken.
play

6,4 details

  • 90 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Komedie
  • Verenigd Koninkrijk
90 Min Verenigd Koninkrijk

Gbaseerd op het boek A Giacometti Portrait van James Lord. Laatstgenoemde was een jonge Amerikaan toen hij de Zwitserse beeldhouwer/schilder Alberto Giacometti ontmoette en de kunstenaar Lord op canvas schilderde. Dat vond plaats in 1964, twee jaar voordat de Zwitser in zijn thuisland stierf aan een hartziekte en een ontsteking van de bronchiën.

Regie
Stanley Tucci
Cast
Geoffrey Rush, Armie Hammer, Tony Shalhoub, Clémence Poésy, Sylvie Testud, James Faulkner, Kerry Shale, Attila G. Kerekes, Philippe Spall, Takatsuna Mukai, Laura Bernardeschi, Martyn Mayger, Begona F. Martin, Dolly Ballea, Begoña Fernández Martín, Monica Lovari.
Release
17.11.2016
Release NL
07.12.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Stanley Tucci | Cast: Armie Hammer (James Lord), Geoffrey Rush (Alberto Giacometti), Clémence Poésy (Caroline), Sylvie Testus (Annette Arm), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2017

De Italiaans-Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti was een vat vol tegenstrijdigheden. Zijn moderne, impressionistische kunstwerken - waarvan de lange, dunne figuurtjes waarschijnlijk de bekendste zijn - werden voor exorbitante bedragen verkocht, maar daar gaf hij zelf helemaal niets om. Zelfs zijn kritische succes kon hem weinig deren, aangezien Giacometti zelf maar zelden tevreden was met zijn eigen werk. Een goed schilderij kan nooit helemaal af zijn, zo was zijn opvatting. Die status als een perfectionist en notoire mopperkont maakte de man soms een kwelling voor zijn omgeving, maar tegelijkertijd een gerespecteerd kunstenaar. Want juist wanneer Giacometti niet tevreden is, verkeert hij in zijn beste stemming.

In zijn nadagen halverwege de jaren zestig portretteerde Giacometti kunstschrijver James Lord, die meerdere biografieën over hem en andere kunstenaars schreef. Aan het begin van de film zien we Lord op het balkon van zijn Parijse appartement een telefoongesprek houden met zijn geliefde in New York. Lord zegt hem dat hij nog even model zal staan voor de bekende schilder, maar verwacht over twee dagen op het vliegtuig naar huis te kunnen stappen. Een schatting die, zo blijkt, wel erg optimistisch is.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Final Portrait Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Final Portrait

acties