Opvallend ingetogen documentaire van debuterend regisseur Heleen van Royen.
play

7,4 details

  • 87 Min
  • Documentaire
  • Nederland
87 Min Nederland

De moeder van schrijfster Heleen van Royen heeft beginnende dementie. In deze documentaire wordt haar ziekte vastgelegd.

Regie
Heleen van Royen
Release NL
23.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Heleen van Royen | Cast: Heleen van Royen, mevrouw Breed | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2017

In januari 2015 werd bij mevrouw Breed, de moeder van schrijfster Heleen van Royen (De Gelukkige Huisvrouw, De Hartsvriendin), vasculaire dementie geconstateerd. Mevrouw Breed was toen vierentachtig jaar en woonde nog op zichzelf. Maar naar buiten ging ze niet meer en echt goed voor zichzelf zorgen deed ze ook niet. Daar kwam nog de altijd aanwezige pijn als gevolg van een versleten heup bovenop. DochterVan Royen zag het als haar plicht om de laatste levensjaren van haar moeder zo aangenaam mogelijk te maken. Het resultaat van die pogingen zien we in de documentaire Het Doet Zo Zeer.

Dat Heleen van Royen een enigszins exhibitionistische vrouw is, wisten we natuurlijk al. Ze staat er immers om bekend graag gewaagde foto's van zichzelf op sociale media te delen en liet zichzelf al eens naakt op de plaat leggen voor de Playboy. De angst van sommigen was dan ook, toen bekend werd dat de schrijfster aan een documentaire over haar moeder werkte, dat ze dat alleen maar zou doen om zichzelf weer in de spotlights te zetten. Niets blijkt minder waar, want mede dankzij de montage van Mirei Franssen is het een integere film geworden die juist een mooie ode brengt aan de moeder van Van Royen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Het doet zo zeer Nieuwsberichten