Alles over 'Het doet zo zeer'

Heleen van Royen brengt het ziekteverloop van haar moeder in beeld.

Schrijfster Heleen van Royen nam zich voor dat de laatste levensjaren van haar moeder zo mooi mogelijk moesten zijn. Heel makkelijk is dat niet, want haar moeder bleek vasculaire dementie te hebben en een compleet versleten heup. Van Royen besloot het ziekteverloop vast te leggen in Het doet zo zeer, haar eerste documentaire, die vanaf 23 februari in de bioscopen draait. Vandaag lichten we die film alvast uit. Wil je weten welke films er nog meer in première gaan deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Het doet zo zeerBekijk de afbeelding

Regie: Heleen van Royen | Cast: Heleen van Royen (zichzelf) e.a. | Scenario: nvt | Speelduur: 87 minuten | Genres: Documentaire | Kijkwijzer: AL

In Het Doet Zo Zeer schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen, over euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven, met dank aan Heleens moeder, mevrouw Breed.

Eerste documentaire

Niet alleen bleek bij de moeder van Van Royen beginnende dementie haar geheugen parten te spelen, ook had ze last van een versleten heup. Constant, bij elke beweging, kreunde ze van de pijn. Voor Van Royen was dit genoeg reden om alles in het werk te stellen, de laatste jaren van haar moeder zo plezierig mogelijk te maken. Dat zou niet makkelijk blijken, want haar moeder had nergens echt zin in: ze wilde zelfs dood.

Desondanks volhardde Van Royen en volgde "de drang om dit proces vast te leggen" vanzelf. De schrijfster stelt: "Over mijn moeder schrijven wilde ik niet, want dan zou ik achter een computer zitten en nog niet bij haar zijn. Haar filmen tijdens het mantelzorgen betekende twee vliegen in een klap."

Eerste reacties

Over het algemeen wordt de film van Heleen van Royen door critici ontvangen als een documentaire die geschikter is voor televisie dan de bioscoop. Desondanks vindt het publiek van de festivals waar Het doet zo zeer al draaide het een sterke en herkenbare film. Geen wonder dus dat deze tijdens het IFFR, waar de film zijn première beleefde, op de tweede plek eindigde, vlak achter Moonlight. In Groningen won Het doet zo zeer zelfs de publieksprijs tijdens de Groningse editie van het IFFR.

Box office prestaties

Documentaires zijn meestal niet de grootste publiekstrekkers in Nederland. Tegelijk heeft Het doet zo zeer wel een ding mee zitten: een goede mediacampagne. In programma's als De Wereld Draait Door mocht Heleen van Royen haar verhaal al toelichten en de film bleek een grote publieksfavoriet bij het IFFR. Het zou dus zomaar kunnen dat de film het redelijk gaat doen.

Trivia

Vasculaire dementie is na Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie en komt bij 15 procent van de mensen met dementie voor. | Het ontstaat als gevolg van beschadiging van hersenweefsel, bijvoorbeeld een beroerte of herseninfarct. | De verwachting is dat het aantal mensen met een vorm van dementie explosief gaat stijgen. In 2055 zouden dat er bijna 690.000 zijn, als gevolg van de toenemende vergrijzing.



NieuwsFilm

meest populair