HHhH (2017)

Aardige verfilming van de beroemde aanslag op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich smaakt vooral als mosterd na de maaltijd.
play

6,2 details

  • 120 Min
  • Actie
  • Biografie
  • Thriller
  • Oorlog
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
  • België
  • Verenigde Staten

1942. Het Derde Rijk bevindt zich op zijn hoogtepunt van macht. Het Tsjechische verzet in Londen besluit een ambitieuze operatie in werking te zetten: Anthropoid. Twee jonge mannen, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om de meest meedogenloze Nazi-leider, Reinhard Heydrich, hoofd van de SS, Gestapo en bedenker van de Holocaust, te doden.

Alt titel
HHhH- The Man with the Iron Heart
Regie
Cédric Jimenez
Cast
Barry Atsma, Rosamund Pike, Mia Wasikowska, Jason Clarke, Stephen Graham, Jack Reynor, Jack O'Connell, Gilles Lellouche, Geoff Bell, Noah Jupe, Tom Wright, Enzo Cilenti, Céline Sallette, Volker Bruch, Kosha Engler, Adam Nagaitis, Oscar Kennedy, Jim Sturgeon, Bart Edwards, Abigail Lawrie.
Release
25.05.2017
Release NL
12.10.2017
Release DVD
23.01.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Cédric Jimenez | Cast: Jason Clarke (Reinhard Heydrich), Rosamund Pike (Lina Heydrich), Jack O'Connell (Jan Kubis), Jack Reynor (Jozef Gabcik), Mia Wasikowska (Anna Novak), Stephen Graham (Heinrich Himmler), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2017

HHhH is de afkorting voor Himmlers Hersenen Heten Heydrich, de veelgeprezen debuutroman van Laurent Binet uit 2010. De Franse auteur deed hiervoor jarenlang onderzoek naar de geschiedenis rondom de spraakmakende Operatie Anthropoid. In 1942 pleegden de twee jonge Tsjecho-Slowaakse soldaten Kubis en Gabcik een aanslag op SS-leider Reinhard Heydrich, wat de eerste succesvolle moord van verzetsleden op een nazi-kopstuk markeerde. Na een fascinerende documentairereeks van Roel van Broekhoven die eerder dit jaar op de VPRO te zien was, verschijnt nu dan ook een verfilming van de roman in de bioscopen. Helaas blijkt dat laatste nou net het minst interessante medium te zijn om deze geschiedenis uit de doeken te doen.

Macht heeft een man in de schaduw nodig, zo stelt een van de personages in deze film. Voor Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was deze man Reinhard Heydrich. Een naam die bij minder mensen een belletje zal doen rinkelen dan een Himmler of een Goebbels, maar door velen gezien wordt als het grote brein achter de Holocaust. Zijn verantwoordelijkheid voor de dood van ontelbare Joden leverde hem de bijnaam van de man met het ijzeren hart op. Zelfs Hitler omschreef Heydrich als een van de gevaarlijkste mannen op aarde. Juist het feit dat het grote publiek lange tijd niet al teveel bekend was met dit weerzinwekkende figuur, maakte Heydrich uit literair oogpunt een interessant personage voor schrijver Binet. Daar waar de Kubis en Gabcik als helden van het boek eigenlijk de spil van het verhaal hadden moeten zijn, ging hun doelwit er uiteindelijk met de helft van het boek vandoor.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

HHhH Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Mijn voorkeur gaat toch uit naar de film Anthropoid. Het accent bij HHhH ligt meer bij de persoon He......"

HHhH

acties