Crimson Tide (1995)

Danger runs deep

Reviews (3)

MovieMazzter

Avatar

Een film die zich vrijwel geheel in een onderzeeër (de Alabama) afspeelt. Dat brengt beperkingen met zich mee uiteraard qua script en mogelijkheden, maar het knappe van de film is dat het niks aan de kracht van de film afdoet. Dit moet wel 1 van de betere films zijn in dit genre en Denzel Washington en Gene Hackman stelen de show. Van de eerste komt dat niet echt als een verrassing want Washington staat vrijwel altijd garant voor een topprestatie, maar het acteerwerk van Hackman is een groot pluspunt. De strijd tussen de twee tilt de film naar een hoogtepunt. Het is gelukkig geen slap of onzinnig verhaal. Los van de aanleiding (een zogenaamde Russische fanaticus die een deel van het leger achter zich weet te krijgen in het Verre Oosten van Rusland) zijn de omstandigheden die in de duikboot ontstaan (brand, aanval met torpedo's, wegvallende communicatie, onduidelijkheid over een binnengekomen bericht) realistisch genoeg. Het feit dat er geen overduidelijk juiste en verkeerde beslissing is op het beslissende moment zelf draagt bij aan de spanning. (tijdens de aftiteling wordt gemeld dat de autorisatie tot gebruik van kernwapens vanaf duikboten is aangepast, onduidelijk is of deze film daar iets mee te maken heeft. Ik waag dat te betwijfelen). De spanning en botsende karakters tussen Hackman en Washington is vanaf het begin goed voelbaar en komt echt de huiskamer binnen en dat maakt dit toch een sterke film. 8/10

Over de titel Crimson Tide vond ik het volgende:
Hugh Roberts, former sports editor of the Birmingham Age-Herald, is credited with coining the phrase "Crimson Tide" in an article describing the 1907 Iron Bowl played in Birmingham with Auburn a heavy favorite to win. The game was played in a sea of red mud which stained the Alabama white jerseys crimson.

Tarkus

Avatar

Deze film, die overigens niet overal hoog scoort, vind ik wel een van de betere duikbootfilmen die er is gemaakt.
Vergelijken met "Das Boot" is natuurlijk onzin, er bestaat geen beter dan die Duitse film, maar toch is het scenario van deze film ook zeer goed.
Vooral de tweestrijd tussen de Kapitein (Gene Hackman) en zijn Eerste Officier (Denzel Washington) is prachtig en zeer goed vertolkt door de beide heren.
Je moet hier in deze prent niet zoveel actie verwachten het is vooral het thrillergehalte dat het hem doet.
Ik heb deze prent al verscheidene malen gezien en nog steeds maakt ie een sterke indruk op me.
Voor mij is het een topper.

Bongwater

Avatar

Vanochtend afgekeken wegens in slaap gevallen gisteravond. Weinig diepgang (pun intended) en toch spannend, maar ik vraag me af waarom een super high-tech duikboot waar van alles een dubbele back up is, afhankelijk is van een radio-techneut met een oud soldeerboutje om de radioverbinding te herstellen.
En die schroef ziet er uit alsoftie van een ouwe grasmaaier is afgehaald.
En ook : die Amerikanen, die al lang zo panisch zijn voor all things nicotine, lopen vrolijk sigaren en sigaretten te paffen in de duikboot, waar zuurstof toch al een schaars goed is ...
Ik kan me vergissen, maar zelfs in "Das Boot" meen ik me geen rookwaren te herinneren