The Professor and the Madman (2019)

The Incredible True Story That Defined Our World.

Kan Mel Gibson het schrijven van een woordenboek spannend maken, zonder rare Hollywoodfratsen?
play

5,6 details

  • 124 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Ierland

Professor James Murray begint met de samenstelling van woorden voor de eerste editie van de Oxford English Dictionary in het midden van de 19e eeuw, en ontvangt meer dan 10.000 inzendingen van een patiënt , Dr. William Minor op Broadmoor uit het Criminele Krankzinnige Asiel.

Regie
Farhad Safinia
Cast
Mel Gibson, Sean Penn, Steve Coogan, Natalie Dormer, Jennifer Ehle, Eddie Marsan, Jeremy Irvine, Ioan Gruffudd, Stephen Dillane, David O'Hara, Laurence Fox, Aidan McArdle, Adam Fergus, Anthony Andrews, Brendan Patricks, Christopher Maleki, Bryan Murray, Sean Duggan, Brian Fortune, David Crowley, Bryan Quinn, Oengus MacNamara, Kieran O'Reilly.
Release
15.03.2019
Release NL
11.07.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: P.B. Shemran | Cast: Mel Gibson (James Murray), Sean Penn (Dr. William Chester Minor), Natalie Dormer (Eliza Merrett), Jennifer Ehle (Ada Murray), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2019

Naar sommige acteurs zou je zelfs luisteren als ze het woordenboek voorlezen. Maar zou je ook naar ze kijken als ze een woordenboek schrijven? Naar Mel Gibson bijvoorbeeld, die als de Schotse James Murray de reusachtige taak op zich neemt om de Oxford English Dictionary te schrijven. In The Professor and the Madman is het schrijven van een woordenboek niet alleen een spannend avontuur, maar vooral een pleidooi voor tweede kansen, vergiffenis en rehabilitatie.

Voor Mel Gibson is The Professor and the Madman een soort verdediging geworden. Hij kocht in 1998 de filmrechten voor het boek The Surgeon of Crowthorne: A Tale of Murder, Madness and the Love of Words, van Simon Winchester, dat in Amerika verscheen onder de titel The Professor and the Madman: A Tale of Murder, Insanity, and the Making of the Oxford English Dictionary. Het duurde twintig jaar voordat dit passieproject van Gibson echt van de grond kwam. Ooit schreef John Boorman (Point Blank, Deliverance) een script en was er sprake dat hij de verfilming zou regisseren met Gibson in de hoofdrol. Later was Luc Besson als regisseur aan het project verbonden, en weer later zou Gibson zelf de film regisseren. Totdat hij uiteindelijk dat stokje overdroeg aan zijn vriend Farhad Safinia.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Professor and the Madman Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Professor and the Madman

acties