Searching

Searching (2018)

No-one is lost without a trace.

Waar te beginnen met zoeken als je tienerdochter verdwijnt? Juist, haar laptop.
play

7,3 details

  • 102 Min
  • Thriller
  • Drama
  • Mystery
  • Verenigde Staten
  • Rusland
102 Min Verenigde Staten

Na de verdwijning van David Kim's 16-jarige dochter Margot wordt er een plaatselijk onderzoek gestart en werkt een politieagente aan de zaak. Zevenendertig uur later zijn ze nog steeds geen steek verder en zitten ze gestrand zonder aanwijzingen. David besluit op de ene plek te zoeken waar alle geheimen vandaag de dag worden opgeslagen: zijn dochters computer.

Regie
Aneesh Chaganty
Cast
John Cho, Debra Messing, Michelle La, Roy Abramsohn, Thomas Barbusca, Morgan Peter Brown, Reed Buck, Benjamin J. Cain Jr., Courtney Lauren Cummings, Joseph Lee, Sara Sohn, Brad Abrell, Gabriel D. Angell, Gage Biltoft, Kyle Austin Brown, Dominic Hoffman, Ashley Edner, Melissa Disney, Kya Dawn Lau, Colin Woodell, Connor McRaith, Alex Jayne Go, Megan Liu, Sylvia Minassian, Joseph John Schirle.
Release
21.01.2018
Release NL
06.09.2018
Release DVD
30.01.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Aneesh Chaganty | Cast: John Cho (David Kim), Debra Messing (Detective Rosemary Vick), Michelle La (Margot Kim), Joseph Lee (Peter Kim), Sara Sohn (Pamela Nam Kim), e.a.| Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2018

Misschien wordt het tijd te gaan nadenken over een goede term voor films waarin het scherm van een laptop als perspectief wordt gebruikt. Het bekendste voorbeeld hiervan - de horrorfilm Unfriended - is nog geen vier jaar oud en met het verschijnen van de thriller Searching lijkt het aannemelijk dat er meer zullen volgen. Wikipedia schaart dergelijke films vooralsnog onder de noemer 'found footage', maar deze term dekt de lading niet echt. Dat zit hem vooral in de afwijkende insteek. De meeste foundfootagefilms bevatten immers personages die bewust iets op beeld willen vastleggen om de kijker daarvan deelgenoot te maken. Bij laptopfilms (wie een betere term heeft, mag hem aandragen) is het omgekeerde het geval: de kijker gluurt mee over de schouder van een hoofdpersonage dat geheel onbewust van toeschouwers zijn diepste geheimen toevertrouwt aan zijn laptop. Dus waar foundfootagefilms tamelijk exhibitionistisch van aard zijn, zijn dit soort films eerder voyeuristisch.

Nu wordt film wel vaker een voyeuristisch medium genoemd, maar Searching laat zien dat daar nog wel enige rek in zit. De getoonde laptop waarop de meeste gebeurtenissen in deze film zich voltrekken, is namelijk niet van de hoofdpersoon, maar van zijn tienerdochter. Wanneer die op een avond niet thuiskomt, duikt bezorgde vader David in haar internetgeschiedenis, hopend te achterhalen wat er met haar is gebeurd. En dus hebben we enerzijds het voyeurisme van het meekijken bij een alsmaar wanhopiger wordende vader en anderzijds het onbedoelde voyeurisme waarin zijn speurwerk gehuld is. De privacy van zijn dochter gaat immers direct overboord wanneer David toegang weet te krijgen tot haar e-mail om van daaruit haar gangen op het internet na te gaan. Zijn zoektocht brengt echter wat confronterende waarheden aan het licht waar de alleenstaande vader niet bepaald op voorbereid is.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Searching Nieuwsberichten