Peterloo (2018)

Een retorische en politieke verfilming van de klassenverschillen in Engeland en het bloedbad bij Peterloo in 1819.
play

6,3 details

  • 154 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
154 Min Verenigd Koninkrijk

Peterloo vertelt het waargebeurde verhaal van het beruchte Engelse bloedbad dat plaatsvond op 16 augustus 1819. Tijdens een demonstratie spreekt Henry Hunt zestigduizend mensen toe op het St. Peter's Field in Manchester. De groep probeert het stemrecht te hervormen, maar het vreedzame protest ontaardt in een tragedie als een officier een van de leiders probeert te arresteren. Vijftien mensen worden gedood en ongeveer zevenhonderd raken gewond door toedoen van een gewapende militie.

Regie
Mike Leigh
Cast
Rory Kinnear, Karl Johnson, Sam Troughton, Maxine Peake, Alastair Mackenzie, Pearce Quigley, Robert Wilfort, Roger Sloman, Kenneth Hadley, Lizzy McInnerny, David Moorst, Simona Bitmate, Tom Meredith, Tom Edward-Kane, Rachel Finnegan.
Release
01.09.2018
Release NL
28.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Mike Leigh | Cast: Rory Kinnear (Henry Hunt), Pearce Quigley (Joshua), David Moorst (Joseph), Maxine Peake (Nellie), e.a. | Speelduur: 154 minuten | Jaar: 2019

Als een soldaat getraumatiseerd terugkeert van de slag bij Waterloo komt hij erachter dat Manchester er niet al te best bij ligt. De arbeiders worden uitgebuit terwijl de voedselprijzen stijgen en de rijken alleen maar rijker worden. Een groeiende arbeidersbeweging wil een einde maken aan deze ongelijkheid en besluit een grote demonstratie te organiseren in Manchester. Dit loopt echter uit op een enorm bloedbad. Mike Leigh duikt in deze duistere geschiedenis van Engeland en trekt een interessante parallel met het heden.

Nadat in 1815 een einde was gekomen aan de oorlog van Engeland met Napoleon bij de slag bij Waterloo, volgde een paar jaar later een flinke recessie. De Graanwetten zorgden voor hoge voedselprijzen en in de grote textielfabrieken kreeg men onder slechte werkomstandigheden steeds minder betaald. Ondertussen werden de grote landeigenaren steeds rijker en machtiger. De onvrede in Manchester nam met de dag toe en een groeiende groep pleitte voor parlementaire hervormingen, maar de landeigenaren en de Britse regering zagen dit echter totaal niet zitten. Op 16 augustus 1819 kwamen actievoerders bijeen op het St. Peter's Field in Manchester, waar de befaamde radicale Henry Hunt oreerde. Het was een vreedzaam protest waar zo'n tachtigduizend mensen op af kwamen. De magistraten zagen deze enorme bijeenkomst aan vanuit hun huis aan hetzelfde St. Peter's Field en besloten om de cavalerie in te laten grijpen. Het resultaat bestond uit honderden gewonden en zo'n vijftien doden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Peterloo Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Peterloo

acties