Spetters

Spetters (1980)

Reviews (6)

Tarkus

Avatar

Leuke film, maar toch ook dramatisch verhaal.
Prima cast trouwens, met vele ondertussen bekende namen.
Onder anderen Rutger Hauer en Jeroen Krabbé die het in tegenstelling tot Renée Soutendijk wel hebben gemaakt in de VS. Waarmee ik niet bedoel dat Soutendijk een slechte actrice is, integendeel, ik zie haar zelfs nu ook nog graag bezig.
De film komt een beetje oubollig over maar toch heb ik er wel geboeid naar gekeken.

Steve Harwin

Avatar

Deze film vind ik een onsamenhangend zooitje troep.
Een lach, een traan, haat, nijd, romances, afgunst en een uit de kast komer maken het zo bont als een soap, en het gaat dan uiteindelijk inderdaad ook nergens over. Het te dik aanzetten van de 'emotionele momenten' zie je ver van tevoren aankomen en de noodzakelijk ingebouwde grapjes zijn te gekunsteld.

Ook vind ik acteurs die voor Rotterdammer moeten doorgaan en met een Noordhollands accent spreken altijd wat kneuzig om te zien (net zoals dat in Pietje Bell is gedaan).
Er spelen bekende Nederlanders bij die niet bekend zijn van het acteren en dat is aan de kwaliteit te merken: die is vaak beroerd.
Zelfs het duo Hauer en Krabbe heeft met hun bescheiden rolletjes de film niet kunnen redden.

[rating 1]

JACKIE CHAN fan

Avatar

Bah homo scánes. Misschien irritant maar in NL films vind je altijd seks. veel ow weinig maakt niet uit maar een NL film kan niet meer zonder een zoen of verder.

Dat deel op de HALMAC is niet zo groot, t cicruis is nu stuk mooier, ach ga er zelf eens heen met jullie motoren:D

geen lul scanes AUB. Sex scanes liever neit gewenst maar daar kan een NL film niet zonder wat jullie?

Steve Harwin

Avatar

Mmm... iedereen hier schijnt dit een prima film te vinden. Ik vind dat eerlijk gezegd niet.

Verhoeven is een prima regisseur en de basis van het verhaal biedt wat perspectief, maar de uitwerking van het script is alvast matig en de acteerprestaties zijn overwegend erg slecht.
Voor de vorm zijn topacteur Jeroen Krabbé en Rutger Hauer er nog bij gehaald, maar hun rollen komen geforceerd over en kunnen ook nergens overtuigen, noch de film redden.
Wel grappig om de Rotterdamse metro in aanbouw te zien, maar om het daarvoor nou te bekijken.
Nee, deze staat niet bepaald in mijn favorietenlijstje.

R.J.MacReady

Avatar

Spetters . Zonder twijfel dè beste Verhoeven film. Turks Fruit mag dan wel ieder jaar door het Nederlands Film Festival weer om één of andere reden uit de kast worden getrokken, Spetters is toch echt de beste. Die film zit barstensvol verhaal lijnen en is onmogelijk na te vertellen. Bedenk maar 'ns een plot line in één zin voor deze film. 'Jongens op motoren'? En dat plot met die homofiele broer van dat meisje uit de snackbar dan? 'Jongens op motoren die wel 's een frietje eten bij een snackbar waarvan de serveerster een homofiele broer heeft'? Ja, maar dan mis je dat stuk met dat ongeluk 'Jongens op motoren waarvan er één een ongeluk krijgt, die wel 's een frietje eten bij een snackbar waarvan de serveerster een homofiele broer heeft'. Ja maar dan mis je nog die verhaallijn van die gozer die een streng gelovige vader heeft. 'Jongens op motoren waarvan er één een ongeluk krijgt, de ander een streng gelovige vader heeft, die wel 's een frietje eten bij een snackbar waarvan de serveerster een homofiele broer heeft'....

En dan nog mis je dat stuk met die wedstrijd, het café dat in puin wordt geslagen, de liefdes tussen deze en genen, het zoeken naar verlossing, de homofobe poten rammer, de arrogante motorcross kampioen die tweestrijd zaait tussen het groepje vrinden...
Het éne ellendige plot na het andere.

Fantastische film.

Voor de liefhebbers: het VPRO programma 'Andere Tijden' had een tijd terug een aflevering gewijd aan deze indertijd hoogst controversiele film. Deze aflevering is nog online te bekijken:Andere Tijden: Spetters. Aanrader

Private Joker

Avatar

En een leuke weet: Verhoeven moest een ander script insturen om subsidie te krijgen. De 'vulgaire' taal die in het originele script stond, kon in de ogen van de heren van de overheid die subsidie gaf geen genade vinden. Ach ja, ieder decennium heeft zo z'n aardigheden. Verhoeven heeft ondanks de subsidie wel gefilmd volgens het originele script. Hij blijft een topper (zie Parool dit weekeinde) want zegt zelf dat de vlakheid in Amerika hem heeft genoopt weer eens een echte Hollandse blockbuster te maken. Hij gaf daarbij Mexico als voorbeeld: Amores perros ach ja een aanrader...

Om het geld (dinero, money) hoeft deze AOW man het toch niet meer te doen...!!! Verhoeven forever...