The Wild Bunch

The Wild Bunch (1969)

The land had changed. They hadn't. The earth had cooled. They couldn't.

Reviews (4)

Tarkus

Avatar

Typische Sam Peckinpah western, veel geweld en, vooral, veel bloed.
Maar altijd wel leuk om zo'n ouderwetse western eens opnieuw te kunnen bekijken, ze worden tegenwoordig nog zeer zelden gemaakt.
Het was jaren geleden dat ik deze prent nog eens had gezien, en de director's cut had ik nog nooit gezien, dus bij deze heb ik alweer mijn schade ingehaald.
Bijna 2,5 uur pure western met de grote namen van weleer, meer moet dat niet zijn.

AngelEyes

Avatar

De film duurt 2½ uur, maar is werkelijk geen moment saai en kent voor een western zelfs een vrij hoog tempo. Het middenstuk is één lange actiesequentie, om daarna even gas terug te nemen en af te sluiten met een alles overrompelende climax. De actie zelf is zeer, zeer goed. Er wordt overdadig met bloed gesmeten en er gaan heel wat dozen met munitie doorheen, maar dat is niet wat die scènes maakt. De opwinding komt vooral door de manier waarop het vastgelegd is. Met een perfecte symbiose van geluid, close-ups, muziek, slow motion en vooral montage bereikt Peckinpah een geweldige intensiteit, die ervoor zorgde dat ik bij de meeste actiescènes het kippevel op de huid had staan.
Westerns hebben meestal niet een vreselijk gelaagd en complex verhaal, maar hier weten de acteurs door ijzersterke invullingen een boeiend verhaal neer te zetten dat meer is dan een alibi om met wat shoot-outs te komen. William Holden ( :W ) speelt een man zonder geweten, maar omdat je ziet dat hem dat niet lekker zit de scène waarbij Angel uitgeleverd wordt aan de Mexicaanse generaal is daar een goed voorbeeld van wint hij toch aan sympathie. Dat geldt ook voor de rest van de bende: het is tuig, maar wel sympathiek tuig. En het kat-en-muis spel dat we al zo vaak gezien hebben wordt hier uitstekend uigespeeld. De 'kat' komt niet vaak in beeld en blijkt eigenlijk geen haar beter dan de mannen die hij achtervolgt (menig film wordt de vernieling ingeholpen doordat de achtervolger, al dan niet van onbesproken gedrag, veel te veel screentime gegund wordt). Dat de film niet eindigt in een onvermijdelijke shoot-out tussen deze twee mannen vond ik ook goed bedacht. Dit einde is vele malen beter. Een waardige afsluiter van dit meesterwerk.

[rating 5]

Af

Avatar

"of zijn ze niet met elkaar te vergelijken?"

Wel in zoverre dat ze alle drie behoren tot de 5 beste westerns ooit gemaakt (hoe deze film hier zo'n "lage" waardering heeft kunnen krijgen is mij een raadsel).

Het is ook een "belangrijke" film, ten tijde dat deze film uitkwam was men de (toch wel) brave John Wayne films gewoon, -en toen kwam deze orgie van geweld-

Van mij krijgt ie een 9, gewoon kijken dus :Y

Spider-fan

Avatar

Ik heb hem gezien, al herinner ik me vaag dat ik hem vroeger ook al eens gezien had.

Ik vind hem erg boeiend, al had ik er niet helemaal uitgehaald dat Thornton en Pike vroeger vrienden waren: de film loopt niet over van duidelijkheid. Ook het einde vind ik wat vaag: die oude man in Pike's bende werkte dus al de hele tijd voor Thornton?! Of loopt ie juist aan het eind over naar Thornton omdat iedereen in Pike's bende dood is?
En wat gebeurt er eigenlijk met het goud?


Maar los daarvan is de actie geweldig. Vooral het stuk met de trein en de daaropvolgende achtervolging is zeer opwindend. Zeker een klassieker.

[edit: volgende keer graag opletten wat je allemaal verklapt, denk ook aan de mensen die alle spoiler-tags moeten zetten maar de film nog niet gezien hebben ;)]