Kapsalon Romy

Kapsalon Romy (2019)

Een lichtvoetige maar toch serieus te nemen kinderfilm over alzheimer.
play

7,1 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Nederland
  • Duitsland
90 Min Nederland

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Regie
Mischa Kamp
Cast
Rick Nicolet, Micha Hulshof, Aus Greidanus, Beppie Melissen, Bianca Krijgsman, Guido Pollemans, Anna Raadsveld, Mustafa Duygulu, Sascha Alexander Gersak, Noortje Herlaar, Markoesa Hamer, Wendy Riksen, Anna Keuning, Vita Heijmen, Jeroen Bohlken.
Release
18.07.2019
Release NL
02.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Mischa Kamp | Cast: Vita Heijmen (Romy), Beppie Melissen (oma Stine Rasmussen), Noortje Herlaar (Margot), Guido Pollemans (Willem), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2019

Alzheimer is een serieuze ziekte, die grote impact kan hebben op zowel de getroffene als diens naasten. Kun je daar een goede feelgoodfilm over maken, zonder die impact en de daarbij behorende nuances tekort te doen? Een kinderfilm zelfs? Mischa Kamp zegt met haar nieuwste film Kapsalon Romy: ja, dat kan, je hoeft geen zware film te maken om zware onderwerpen te behandelen. Kapsalon Romy past daarmee in een trend van kinderfilms die volwassen problemen aankaart, maar die dankzij hun kinderlijke perspectief licht van toon blijven.

Kapsalon Romy is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Tamara Bos. Romy is de kleindochter van oma Stine, die een kapsalon runt. Stine wordt door haar (pas gescheiden) dochter Margot gevraagd om na school op Romy te passen, omdat Margot weer meer moet werken. Romy vindt dit niet leuk, maar komt er langzaam achter dat haar Deense oma een geheim heeft: ze is eigenlijk heel vergeetachtig, en dit betekent dat Stine niet alleen voor Romy moet zorgen, maar Romy ook voor haar oma. En dat vindt ze wel leuk, waardoor de relatie tussen oma en kleindochter helemaal opbloeit.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Kapsalon Romy Nieuwsberichten