Instinct (2019)

Instinct toont weergaloos de ongrijpbare en wrede intensiteit waarmee twee mensen elkaar kunnen begeren.
play

6,3 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Nederland
108 Min Nederland

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Regie
Halina Reijn
Cast
Carice van Houten, Chico Kenzari, Robert de Hoog, Ariane Schluter, Juda Goslinga, Tamar van den Dop, Marie-Mae van Zuilen, Maria Kraakman, Betty Schuurman, Kuno Bakker, Pieter Embrechts, Matijs Jansen, Barry Emond, Abdelkarim El Baz, Akwasi Owusu-Ansah.
Release
12.08.2019
Release NL
03.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Halina Reijn | Cast: Carice van Houten (Nicoline), Marwan Kenzari (Idris), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2019

Tijdens het Nederlandse Film Festival is neuzelen over de staat van de Nederlandse film aan de orde van de dag. We bakkeleien graag over hoe slecht het wel niet gaat met onze Hollandse producties, hoe teleurstellend 'onze' films wel niet zijn. Het is dan ook vervelend dat de openingsfilm van dit jaar dit gewauwel ondermijnt. Halina Reijns Instinct heeft namelijk voorafgaand aan zijn première op het festival al hoge internationale ogen gegooid. En met zo'n Oscarwinnaar in de dop heeft de vaderlandse pers het altijd lastig. Gaan we mee de hype, of blijven we Hollands zuur?

Instinct is een klassieke wat/als-film. Wat als een psychiatrisch behandelaar verliefd wordt op een tbs-patiënt? Welk machtsspel ontstaat er? Wie verleidt wie? En, belangrijker, wie komt ongeschonden uit de strijd? Halina Reijn is naast debutant-regisseur van Instinct ook de bedenker van deze intrige. Het gaat haar vooral om de 'neiging het verkeerde te willen' dat ze samen met schrijfster Esther Gerritsen heeft omgezet in een prikkelende speelfilm.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Instinct Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Instinct

acties