De Patrick (2019)

Een van de fijnste komedies van het jaar blijkt zowaar ook een interessant mysterie te herbergen.
play

6,3 details

  • 97 Min
  • Komedie
  • Drama
  • België
97 Min België

Op de naturistencamping van zijn vader is Patrick de klusjesman. Hij voert getrouw de taken uit die de campinggasten van hem verlangen. De tijd die overblijft spendeert hij aan zijn hobby, het ontwerpen en maken van meubels. Wanneer Patrick op een dag zijn favoriete hamer kwijtspeelt, begint hij aan een zoektocht die hem tot in de verste uithoeken van de camping brengt. Als Patricks vader plots sterft, wordt Patricks tocht zowaar een existentiële queeste.

Regie
Tim Mielants
Cast
Hannah Hoekstra, Pierre Bokma, Jan Bijvoet, Jemaine Clement, Bouli Lanners, Ariane Van Vliet, Josse De Pauw, Katelijne Damen, Peter Gorissen, Kevin Janssens, Frank Vercruyssen, Tine Van den Wyngaert, Jean-Benoît Ugeux, Françoise Chichéry, Louis van der Waal, Janne Desmet.
Budget
$ 2.500.000
Release
01.07.2019
Release NL
26.09.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Mielants | Cast: Kevin Janssens (Patrick), Pierre Bokma (Herman), Ariane van Vliet (Liliane), Hannah Hoekstra (Nathalie), Jemaine Clement (Dustin), e.a.| Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2019

In de aloude discussie over functioneel naakt (als er al zoiets bestaat), is De Patrick een aangename stoorzender. De Belgische film speelt zich namelijk vrijwel geheel af op een nudistencamping, wat betekent dat er nauwelijks shots zijn die geen naakte lichamen tonen. Zou je deze setting vanuit functionaliteit benaderen, dan zou de simpele conclusie zijn dat het verhaal net zo goed zou kunnen plaatsvinden op een camping waar bezoekers geacht worden gekleed rond te lopen. Een dergelijke ingreep zou ongetwijfeld de verkoopbaarheid van de film ten goede komen, maar artistiek gezien een hoop moois kapotmaken, want juist het niet-functionele naakt is precies wat De Patrick zijn charme geeft.

De constante naaktheid zorgt namelijk voor een gezonde laag komedie, zij het zonder mensen te kijk te zetten. Geen grotesk ogende lichamen dus, maar gelukkig ook geen bloedmooie mensen aan wiens naakte lichamen de kijker zich kan verlekkeren. Sterker nog, de enige campinggast die conventioneel aantrekkelijk is, houdt de gehele film haar kleren aan. Maar zelfs met alle doorsneelichamen is het verrassend hoeveel grappiger scènes worden wanneer iedereen naakt is. Niet omdat naakte lichamen van zichzelf grappig zijn, maar juist omdat niemand in die scènes zich iets aantrekt van zijn of andermans naaktheid. Daarnaast impliceert het gebrek aan kleding een zekere gelijkheid onder de campinggasten, maar blijkt er juist volop hiërarchie aanwezig op de nudistencamping. Zo is er een soort koningskoppel in de vorm van een welgesteld Nederlands echtpaar, dat zelfs naakt met een omgeknoopte trui rondloopt, zodat niemand hun status vergeet.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

De Patrick Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

De Patrick

acties