Na Gouden Kalveren nu ook prestigieuze Belgische filmprijzen genderneutraal

Na Gouden Kalveren nu ook prestigieuze Belgische filmprijzen genderneutraal

De nieuwe norm?

Eerder dit jaar kregen we al te horen dat de prestigieuze Gouden Kalveren met genderneutrale prijzen begint. Dit viel niet bij iedereen even goed in de smaak, maar toch volgen onze buren in België het 'voorbeeld' nu ook met de Ensors.

Vanaf nu zal bij de Ensors eveneens de categorie voor Beste Acteur en Beste Actrice verdwijnen, en zal er voortaan maar slechts één Ensor voor de Beste Acteerprestatie, in zowel Hoofdrol als Ondersteunende Rol, uitgereikt gaan worden.

Gendergelijkheid
De discussie rond gendergelijkheid speelt al enkele jaren binnen de film- en televisiesector. Buiten Nederland en België besloten ze in Duitsland, namelijk voor het Filmfestival van Berlijn, ook al eerder met genderneutrale prijzen te beginnen.

Michaël Pas, voorzitter en woordvoerder van de Belgische Acteursgilde, liet zich over de beslissing uit: "Acteren is een kunstvorm, geen sportdiscipline. Onderscheid naar gender lijkt ons niet meer van deze tijd".

Aanpassingen
Daarnaast ondergaan de Ensors nog enkele andere wijzigingen. Zo zullen vanaf volgend jaar ook remakes in aanmerking komen, terwijl de Ensor voor 'debuut van het jaar' wordt omgedoopt tot 'belofte van het jaar'.

Ook de categorie 'internationale doorbraak van het jaar' wordt aangepast en krijgt de nieuwe naam 'internationale prestatie van het jaar', voornamelijk omdat steeds meer talent niet eenmalig aan de slag kan in het buitenland, maar vaak actief betrokken blijft.

De vraag is dan ook of andere grote filmprijzen deze nieuwe norm zullen gaan volgen, aangezien het meer en meer die kant op lijkt te gaan. Wat vinden jullie hiervan?

NieuwsFilm

meest populair