Escape from Pretoria (2020)

The Incredible True Story.

Een heerlijk ouderwetse ontsnappingsfilm. Spanning gegarandeerd.
play

6,4 details

  • 106 Min
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Australië
106 Min Verenigd Koninkrijk

Tim Jenkin en Stephen Lee zijn blanke Zuid-Afrikanen en activisten die tegen de apartheid strijden. Ze worden gevangengenomen omdat ze namens het Afrikaans Nationaal Congres werken en naar de beruchte en zwaarbeveiligde gevangenis van Pretoria gebracht. Daar komen ze in contact met de activist Denis Goldberg en plannen ze een ontsnapping.

Regie
Francis Annan
Cast
Daniel Radcliffe, Ian Hart, Stephen Hunter, Jeanette Cronin, Daniel Webber, Ratidzo Mambo, Mark Winter, Nathan Page, Adam Ovadia, Lliam Amor, Adam Tuominen, Paul Harvey, David Wilson, PJ Oaten, Martin Ayles, Lenny Firth.
Release
01.03.2020
Release DVD
07.08.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Francis Annan | Scenario: Francis Annan, L.H. Adams | Cast: Daniel Radcliffe (Tim Jenkin), Daniel Webber (Stephen Lee), Ian Hart (Denis Goldberg), Mark Leonard Winter (Leonard Fontaine), Nathan Page (Mongo), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2020

In een van de eerste scènes van Escape from Pretoria wordt hoofdpersoon Tim Jenkin de witte Mandela genoemd. Tegenwoordig zou dat een enorm compliment zijn, maar in het Zuid-Afrika van 1978 is het bedoeld als een belediging. Het land is namelijk nog vol in de ban van apartheid en Mandela staat te boek als staatsvijand nummer een. Het is echter de vraag of Jenkin beledigd is door deze opmerking, want hij voert dezelfde strijd als Mandela. Wrang genoeg levert hem dat ook hetzelfde lot op: een jarenlange gevangenisstraf. Voor het op explosieve wijze verspreiden van pamfletten worden Jenkin en zijn vriend Daniel Webber veroordeeld tot respectievelijk twaalf en acht jaar gevangenisstraf, maar al op de eerste dag daarvan laten ze doorschemeren niet zo lang te zullen blijven. Met zo'n filmtitel hadden we natuurlijk ook niet anders verwacht.

Het lijkt mogelijk ietwat ongepast om de strijd tegen het apartheidsregime volledig vanuit een wit perspectief te tonen, maar het helpt dat de levens van Nelson Mandela en Steve Biko al op het witte doek zijn verkend en films als deze bijdragen aan een ontkrachting van de misvatting dat dit puur een strijd tussen zwart en wit was. Daarnaast worden Jenkin en Webber nu eenmaal naar een geheel witte gevangenis gestuurd, want de raciale scheiding was ook in het penitentiaire systeem van kracht. Dat doet aanvankelijk vrezen dat deze twee witte jongens als paria's zullen worden behandeld door overige gevangenen die niet begaan zijn met hun ideologische strijd, maar in de Pretoria-gevangenis blijken opvallend veel gelijkgestemden te zijn opgesloten.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Escape from Pretoria Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Escape from Pretoria

acties