Gagarine

Gagarine (2020)

Heftig zolang deze metaforische ruimtereis je in je bioscoopstoel drukt, maar de G-krachten ebben daarna snel weg.
play

7,1 details

  • 98 Min
  • Drama
  • Frankrijk
98 Min Frankrijk

Youri, 16 jaar, is opgegroeid in Cité Gagarine, de enorme rode bakstenen woonwijk van Ivry-sur-Seine, aan de buitenste rand van Parijs. Hij droomt ervan om ruimtevaarder te worden. Wanneer hij hoort dat Gagarine met de sloop wordt bedreigd, besluit Youri in verzet te komen.

Regie
Fanny Liatard
Jérémy Trouilh
Cast
Farida Rahouadj, Denis Lavant, Finnegan Oldfield, Jamil McCraven, Lyna Khoudri.
Release
26.09.2020
Release NL
04.11.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Fanny Liatard en Jérémy Trouilh | Scenario: Benjamin Charbit, Fanny Liatard en Jérémy Trouilh | Cast: Alseni Bathily (Youri), Lyna Khoudri (Diana), Jamil McCraven (Houssam), Finnegan Oldfield (Dali), Farida Rahouadj (Fari), Denis Lavant (Gérard), Cesar 'Alex' Ciurar (vader van Diana), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2020

Gagarine dankt zijn naam aan de gelijknamige wijk waar de film plaatsvindt, in een van de voorsteden van Parijs. Die is op zijn beurt weer vernoemd naar de Russische kosmonaut Joeri Gagarin, die in 1961 als eerste mens ooit de dampkring verliet. Hoofdpersoon Youri is een jonge zwarte tiener boordevol fantasie en werklust. Zodra hij hoort dat zijn flat tegen de vlakte moet, om plaats te maken voor luxere woningen, zet hij alles op alles om deze grijze plakken beton overeind te houden. Tevergeefs.

De realiteit wil namelijk anders, en al gauw is de hoopvolle Youri een van de weinige overgebleven bewoners in het leegstaande pand. En dan begint hij met het bouwen van iets wat de fantasie te boven gaat, want in zijn hoofd wil Youri eigenlijk niets liever dan zijn Russische bijna-naamgenoot eer aandoen. Intussen zien we ook vriendschap verzuren, liefde opbloeien en een sociale aanklacht tegen het zomaar vernietigen van een plek die - ondanks alle gebreken, toch - iemands thuis is.

videotrailers & clips