Star Trek: First Contact (1996)

The battle to save the future has begun

Reviews (5)

Magalaan

Avatar

Slecht kan je deze film zeker niet noemen. Ik ben echter nooit een fan geweest van de Star Trek films. De TV-series vond ik veel beter. Daarbij ben ik meer een fan van de eerste generatie Star Trek waarin Captain Kirk nog het grote onbekende in trekt en steeds voor de "grootste" verrassingen komt te staan. Van mij hadden ze daar nog wel een tijdje mee door mogen gaan want met 70.000.000.000.000.000.000.000 sterren alleen al in onze Melkweg zou je denken dat ze nog wel een paar miljoen jaar door zouden kunnen gaan met exploreren. Zo goed was Kirk nou ook weer niet.

Helaas blijkt binnen een generatie de Melkweg al te veranderen in een geordende federatie die door ambtenaren wordt bestuurd. Captain Jean Luc Picard is het prototype van een technocraat, gezagsgetrouw, verantwoordelijk, goed opgeleid, ethisch, bekwaam, ofwel doodsaai. Niettemin is ook the second generation goed te pruimen als je hem op zichzelf beschouwt.

The First Contact is wederom een Star Trek Film die mij niet echt kan bekoren. Ik houd gewoon niet van SF-films waarin men naar ons heden terugkeert. Dat voel ik als een soort klantbedrog. Ik wil in een SF-film juist de toekomst zien. Het is natuurlijk lekker goedkoop om de bijna hedendaagse werkelijkheid te filmen waarbij wij er bij mogen denken dat dit in de film verleden is.

Verder vind ik de figuur Cochrane totaal ongeloofwaardig en over the top. Een zatlap die door de crew van de Enterprise geholpen moet worden om iets groots te doen. Dat schept alleen maar een nog grotere paradox, want het maakt het ongeloofwaardig dat hij het de eerste keer in zijn eentje gedaan zou hebben.

Op einde van de film wordt volgens mij een grote blunder gemaakt. Cochrane zou met zijn warp-drive uitvinding de reis naar de sterren mogelijk gemaakt hebben en de aandacht getrokken van een buitenaardse beschaving die de geschiedenis in een versnelling brengt.

Maar hier komt de blunder: die buitenaardse beschaving blijken de Vulcans te zijn. Maar dat kan helemaal niet want de Vulcans zijn een van de rassen die ontstaan zijn nadat de mens zich verspreidt heeft tussen de sterren (Afstammelingen van de kolonisten van de planeet Sargon, lees ik). Ze zijn menselijk, daarom kon Spock een kind zijn van een Vulcan vader en een Aardse moeder. Dus hoe kunnen de Vulcans nu Cochrane begroeten?

WendyB

Avatar

Ik vond deze film wel onderhoudend, maar ik vind elke Star Trek leuk.

Op een gegeven moment begon het nogal Amerikaanse helden-gezemel over Cochrane wel een beetje de keel uit de hangen.
En het tempo was soms een beetje traag, maar de film was wat mij betreft niet te lang.

Ik had wel het idee dat in deze film, wegens het 'gebeurtenis die de wereld veranderde' het utopisme van Star Trek veel aandacht krijgt. Misschien dat dat utopisme ook wel een belangrijke aantrekkingskracht is van Star Trek, want dystopische sf-films uit de jaren '80/'90 zijn er al meer dan genoeg.

Tarkus

Avatar

Goede film is het wel, maar uit de reeks toch een van de mindere.
Hoewel een spannend verhaal loopt alles wat té traag, er zit helemaal geen vaart in zodat de prent oneindig lang lijkt te duren.
Zoals ik reeds eerder zei, het had toch beter gekund.

Commentaar 2008:
Goede film deze weer, al is hij niet zo goed als de vorige naar mijn mening.
Maar de special effects en vooral de make-up is prachtig.
Het verhaal had iets beter gekund, maar het is toch spannend en de acteerprestaties zijn goed.

K3

Avatar

Grappig, de film is inmiddels meer dan tien jaar oud (heb hem nog in de bios gezien indertijd) en nog steeds goed te zien.
Het verhaal is een van de betere van de Star Trek-films, en zelfs het teruggaan in de tijd is aannemelijk gemaakt.

Jammer dat de serie Enterprise er jaren later misbruik van moest maken (was vorige week nog in de herhaling op Veronica). Het tijdreizen wordt in die serie slecht gebruikt.

UltraBrain

Avatar

Weet iemand misschien de titel van die film met Patrick Stewart (de kapitein) waarin hij een kamer heeft vol met camera's en apparatuur omdat ie vroeger spion was en nu nogal paranoid is. Het was ook met een vrouw ofzo die hem wilde vermoorden o.i.d.

Ik ben een grote fan van Patrick Stewart (als dat de goede naam is) O+ en zou die film weer is willen zien, maar weet dus echt niet meer hoe die heet.