Lola

Lola (2022)

Energieke film over een tijdmachine doet weinig met de alternatieve geschiedenis, waarin Duitsland de Tweede Wereldoorlog won.
play

6,7 details

  • 79 Min
  • Sci-Fi
  • Oorlog
  • Ierland
  • Verenigd Koninkrijk
79 Min Ierland

Twee getalenteerde zussen in Londen bouwen een machine waarmee ze radio- en tv-uitzendingen uit de toekomst kunnen ontvangen. Al gauw dansen David Bowie, de Stones, de Kinks en allehande punkgroepen over het scherm, de zussen dansen mee op revolutionaire muziek die nog gemaakt moet worden, een anachronistisch feest in oorlogstijd. Lola is het speelfimdebuut van de jonge Ierse regisseur Andrew Legge. Zijn razend inventieve lowbudget sciencefictionvertelling is zowel een speelse tijdreis en ode aan de popmuziek, als een bespiegeling over ‘what if’-geschiedschrijving, de manipulatieve macht van massamedia en het verlangen verleden en toekomst om te buigen naar eigen inzicht, ten goede of ten kwade.

Regie
Andrew Legge
Cast
Hugh O'Conor, Aaron Monaghan, Rory Fleck Byrne, Stefanie Martini, Emma Appleton, Ayvianna Snow, Philip Condron, Shaun Boylan.
Release
05.08.2022
Release NL
27.07.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Legge | Scenario: Andrew Legge, Angeli MacFarlane | Cast: Stefanie Martini (Martha), Emma Appleton (Thomasina), Hugh O'Conor (Enoch) e.a. | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2022

Lola buit baldadig zijn tijdmachinetruc uit, maar verliest vandaag de dag uit het oog. In het jaar 1941 is de strijd tussen het Verenigd Koninkrijk en nazi-Duitsland nog lang niet beslist. De twee zussen Martha en Thomasina bouwen een tijdmachine, die radio- en televisie-uitzendingen van de toekomst vertoont. In het begin vermaken ze zich nog met de Kinks en David Bowie, maar dan gebruiken ze hun uitvinding ook om mensen te waarschuwen voor bombardementen. Al snel stapt het leger in met hun eigen doeleinden. Een klein foutje blijkt echter fataal voor een goede afloop van de oorlog.

De film vermengt energiek archiefbeelden, videoclips en de handcamera bij de zussen thuis tot een eclectisch geheel. Het lijkt wel alsof de tijdmachine ook de techniek van hedendaagse amateurvideo's oppikte, wanneer de film doet alsof de zussen de thuisscènes zelf opnamen. De energie gedreven door triomf en optimisme (clichématig begeleid door Bowies Space Oddity) slaat als vanzelf om in die van wanhoop wanneer het fascisme zegeviert. Neppe nieuwsberichten over een boze Verenigde Staten die niet het Verenigd Koninkrijk steunt of de strategische flaters van een hoogmoedige Winston Churchill verontrusten in hun onvoorstelbaarheid.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Lola Nieuwsberichten