Suro

Suro (2022)

Ondanks de overdreven uitgekiende tegenstellingen, maar dankzij het geraffineerde acteerwerk een innemend psychologisch drama.
play

6,1 details

  • 116 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Spanje
116 Min Spanje

Architect Helena en haar man Ivan besluiten Barcelona te verlaten om een nieuw leven te beginnen op het platteland. Daar heeft de zwangere Helena een huis geërfd dat ze van plan is te restaureren. Met hulp van een team van lokale bewoners wil het idealistische stel het bijbehorende kurkeikenbos gaan exploiteren. Vanaf het begin focust Helena zich op het huis, terwijl Ivan zich met volle overgave in de kurk (‘suro') verdiept. Enthousiast springt hij in zijn nieuwe rol en probeert als een gelijke met de werkers op te trekken. Als Helena een andere kijk blijkt te hebben op hoe een en ander geleid moet worden, komt hun relatie steeds meer onder druk te staan.

Regie
Mikel Gurrea
Cast
Vicky Luengo, Pol López, Ilyass El Ouahdani, Josep Estragués, David Parcet, Vicente Botella, Josep Maria Gómez, Nelson Caballero, Roc Coll, Joan Carrillo, Fouad Lhaibi, El Mustapha Hounain El Amin, Abdelaziz El Hajjouji, Irina Moradell, Lía Parcet Siscart, Àlex Costejà, Xavier Alonso Navarra, María José Cros Moulines.
Release
02.12.2022
Release NL
19.10.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Mikel Gurrea | Scenario: Mikel Gurrea, Fransisco Kosterlitz | Cast: Vicky Luengo (Helena), Pol López (Ivan), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2022

Sfeervol tekent Suro de uitdagingen uit van een stel dat verhuist naar het Catalaanse platteland. Architecte Helena heeft daar een oud huis geërfd en samen met Ivan betrekt ze het vol dromen. Ondanks Ivans twijfel huren ze iemand in die voor een wel heel aantrekkelijk bedrag de kurkeiken op het enorme terrein kan oogsten voor ze. Wanneer Ivan uit idealisme meewerkt met de landarbeiders en Helena alleen het huis mag opknappen, beginnen de strubbelingen. Hun relatie komt verder onder druk te staan door de jonge Marokkaanse illegale arbeider Karim, die Ivans medelijden wekt.

Het verbaast niet dat regisseur Mikel Gurrea zich liet inspireren door zijn eigen ervaringen als tijdelijke hulpkracht bij de kurkoogst. Overtuigend gebruikt de film de droge, zilvergroene omgeving als een strak afgebakend decor. Het Catalaanse platteland voelt doorleefd aan, wanneer Ivan plompverloren rondloopt tussen de (soms illegaal) ingehuurde landarbeiders, non-acteurs die dat werk ook in het echte leven doen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Suro Nieuwsberichten