Jaws

Jaws (1975)

Reviews (4)

Popcultuurfreak

Avatar

JAWS is een horror klassieker gemaakt door de beroemde Steven Spielberg.
Er valt niet te betwisten dat deze film veel mensen bang heeft gemaakt voor het water en haaien. In die zin ben ik moreel tegen het stigma van haaien die deze film heeft opgewekt.
Desondanks denk ik ook juist dat het de haai ook een icoon heeft gemaakt. Of dat goed of slecht is laat ik aan jullie.

De film volgt de chief: Martin Brody die te maken krijgt met de misdaden van een moordlustige haai. Wanneer de stad niet lijkt te luisteren of alles niet goed aanpakt neemt hij zelf de middelen in handen om de confrontatie aan te gaan.

Wat de film heel slim aanpakt is dat wanneer de haai aanvalt je kijkt vanuit de eerste persoon. Jij bent het monster. Het creërt een bepaalt perspectief en geeft wat mysterie aan het monster onder de wateren.
De film brengt spanning in de stil wanneer iemand zwemt of drijft in het water. De muziek geeft jou een gevoel van wat er aan gaat komen en dat er geen ontsnapping is.
Dankzij de praktische effecten die zijn gebruikt ziet de haai er ook best echt uit. Vooral voor in die tijd. (Nog echter dan de meeste B films die CGI haaien in tornado's gooien).

Ik eindig de review wel met een boodschap om over na te denken. Zelf vind ik haaien erg gedemoniseerd en er is geen twijfel aan dat deze film daar niet bij geholpen heeft. Mensen hebben minder angst voor leeuwen of (nijl)paarden. Ondanks dat deze vele malen meer ongevallen met doodslag veroorzaken.
Ondertussen doodt de mens tientallen miljoenen haaien per jaar. Haaienvinnen worden van het dier afgehakt en ze gooien de rest van het lichaam in de zee. Vele soorten zijn hier daardoor met uitsterving bedreigd. Dus misschien moeten we ons wel afvragen wie het echte monster is.

Banned

Avatar

Ik heb hem nu pas gezien, die beroemde haaien film van Spielberg. Al had ik natuurlijk wel al scènes gezien en wist ik dat Spielberg door een niet heel groot budget een zeer spannende film had afgeleverd door die haai gewoon uit beeld te laten. Een slimme zet maar dat niet alleen maakt deze prent een zeer goeie film.

De montage is enorm goed en is nog steeds de bron van alle opbouwende spanning. Zoals bijvoorbeeld de scène in het begin van de film waar Spielberg het hoofdpersonage in beeld brengt terwijl hij de zee in de gaten houd. Telkens wisseld hij beelden van de zee af met close-ups en medium shots van het hoofdpersonage op het moment wanneer iemand voorbij de camera loopt. Een montage trucje wat je nu heel vaak ziet ;) Maar in Jaws duurt deze sequentie redelijk lang zodat het zeer spannend word. Zelfs in de moeilijkste omstandigheden leverde Spielberg een bloedstollende klassieker af zoals we die nog weinig zien! Het bekende leidmotief van John Williams is al even legendarisch.

Nu de gerestaureerde blu-ray uitgave is verschenen is deze 37 jaar oud meesterwerkje van Spielberg beter dan ooit. Dit was en is hollywood cinema op z'n best. En die robot haai op het einde ? Oké redelijk slecht maar het blijft geweldig met welk enthousiasme de makers ons willen doen geloven dat dat beest echt is. Dan kijk je toch met plezier naar dat ding :E

metzman

Avatar

Inderdaad een geweldige film! ééntje die zeker in mijn top 10 hoort. Het feit dat de haai nep lijkt, komt gewoon door de restricties die ze hadden in die tijd. Toch heb ik liever de mechanische haai dan neppe CGI haaien zoals die in Deep Blue See. En daarbij word er in de film geweldig geacteerd en gereageerd op de "neppe" haai en zo kunnen acteurs de haai een stuk echter laten lijken. Sommige scenes zoals het eerste slachtoffer en het arme kind op het waterbed geven me soms nog kippevel, erg bruut en overtuigend voor die tijd. Ook is de humor soms lekker droog en heeft de film echt een spielberg vibe.. maar dan wel één van de weinige avonturenfilms met echte horror elementen die hij heeft gemaakt. Jurassic Park was erg familie-vriendelijk wat dat betreft.

Maar ook de dialogen en menselijke momenten in de film zijn geweldig. Bijvoorbeeld de speech van Quint over de USS Indianapolis, een lang verhaal, maar boeiend tot het einde. Daarbij word de witte haai in de film meer behandeld als een echt dier ipv een gemuteerd b-film monster ofzo. Sommige dingen zijn natuurlijk overdreven en Benchly de schrijver van het boek leerde later pas dat Witte haaien zich helemaal niet zo gedragen in het echt, maar toch veeel beter dan in de vervolgfilms.

Ik wacht nog steeds op de Blu Ray.

Tiger

Avatar

Nog een leuk weetje uit de Trivia van IMBD:

"The mechanical shark spent most of the movie broken-down, and was unavailable for certain shots. This led Spielberg to use the camera as the "shark", and film from the shark's point of view. Many think this added to the "chilling/haunting" quality in the final release saying that it would have made it too "cheesy" had they shown the shark as much as originally planned."

Zo zie je maar....