The Right Stuff (1983)

They were ordinary men and women who shared a common ambition and what they achieved together captured the imagination of the world [UK Theatrical]

Reviews (3)

MovieMazzter

Avatar

Deze film heeft mij wel geinspireerd om wat meer te weten te komen over het Mercury Project. John Glenn is de laatst in leven zijnde persoon van de oorspronkelijke groep van 7 austronauten. Later is hij de politiek ingegaan en senator geworden. In 1998 werd hij de oudste persoon ooit die (nogmaals) de ruimte inging. Hij was toen al 77 jaar. Nogmaals, je moet een beetje in deze geschiedenis geinteresseerd zijn, dan is het een leuke film, alhoewel een lange zit.

MovieMazzter

Avatar

Ik had deze film nog nooit gezien en het is een film waar je wel even goed voor moet gaan zitten. De film duurt ruim 3 uur en poogt een episch verhaal te schetsen van de eerste jaren van de supersonische luchtvaart met het doorbreken van de geluidsbarriere door testpiloten en gaat daarna over in de eerste jaren van het ruimtevaartprogramma, in feite de space race tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten. Uiteraard moet je in deze geschiedenis geinteresseerd zijn anders is het een vrij lange zit en de film verloopt op momenten in een wat traag tempo. Het is een mooie film maar zoals men kan verwachten wordt het allemaal op een Amerikaans geromantiseerde wijze gebracht. De hoofdrollen worden wat mij betreft uitstekend ingevuld, met name Ed Harris en Sam Shepard, maar eigenlijk de hele crew. Uiteraard met voor die tijd hele mooie plaatjes van de ruimte en straaljagers in hun volle glorie. Als ik toch wat minpuntjes moet noemen is het de lengte van de film. Het had ook iets korter gekund eerlijk gezegd en de rol van de vrouwen van de astronauten vind ik ook nauwelijks iets bijdragen aan het filmgenot. Waarschijnlijk komen ze in beeld om het ideaal van de all American hero en het familieleven te benadrukken, maar dat verveeld snel. Ook de space race en de prestaties van de Sovjet Unie komen amper aan bod, wat natuurlijk te verklaren is vanuit het klassiek Amerikaans patriotisme, maar qua geschiedschrijving is het niet erg juist. Heb me zeker niet verveeld met deze film maar zal hem niet snel weer bekijken. 7/10

3 strikes

Avatar

Een in alle opzichten prachtige film die, weliswaar op een geromantiseerde manier, de ontwikkeling van het ruimteprogramma van NASA laat zien. Alle hoofdrollen worden subliem ingevuld, waarbij met name Ed Harris (als All American Hero Scot Glenn), Dennis Quaid (als Gordon Cooper) en Sam Shepard (als Chuck Yeager) prachtige rollen neerzetten.
De film is ook visueel een genot om te zien, met niet alleen spectaculaire ruimtebeelden en vliegactie, maar ook zeer fraaie plaatjes van de woon- en werkomgeving van onze helden.
Het enige wat beter had gekund is de muziek. Er is gekozen voor een typische jaren 80-90 electronische soundtrack. Die klinkt nu wel heel gedateerd. Een mooie orchestrale soundtrack was beter op zijn plaats geweest.
Maar al met al aanrader!